Hogeschool van Amsterdam

Taalondersteuning

Vind je het lastig om een tekst met een goede opbouw te schrijven, haak je af als je lange teksten leest of loop je vast bij het maken van je presentatie? Je kunt op verschillende manieren aan je taalvaardigheid werken, met of zonder begeleiding van een taaldocent. 

 

Met begeleiding van een taaldocent

Met een taalspreekuur krijg je individuele begeleiding van een taaldocent (Nederlands of Engels).

Heb je hulp met je taal nodig? Tijdelijk doen we dat gewoon op afstand! Meld je aan en wij nemen contact met je op over de beste manier. Het inlooptaalspreekuur van Studentenzaken voor faculteit Techniek komt tijdelijk te vervallen.

Heb je kleine vragen? Mail ze dan naar taalondersteuning@hva.nl of 'loop' binnen bij het dagelijks online inlooptaalspreekuur (van 11.00 tot 12.00 uur, op het Taaluniversum in Brightspace). 

 

 

Zelf aan de slag

Met hulp van deze websites en flyers kun je zelfstandig werken aan je taalvaardigheid.

 

Taalwinkel.nl is de online taaladviesdienst van de HvA en UvA. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over het houden van presentaties, het schrijven van werkstukken en scripties en alle spellingsregels worden helder uitgelegd. Aan de hand van toetsjes, uitleg, filmpjes en voorbeelden kun je op Taalwinkel.nl je taalvaardigheid verbeteren en verder ontwikkelen.

Hoe schrijf je een foutloze, prettig leesbare, goed gestructureerde tekst in de juiste stijl? In deze gratis, online schrijfcursus doorloop je stap voor stap alle fases van het schrijfproces; van brainstormfase tot de eindredactie van je tekst. Op die manier leer je gestructureerd en efficiënt werken en kun je je steeds op een aspect van het schrijven concentreren. 

In zes modules werk je aan een schrijfopdracht die je steeds verder uitwerkt. Aan de hand van filmpjes, testjes en opdrachten analyseer je je schrijfgedrag en verbeter je je schrijfvaardigheid. Je werkt stap voor stap toe naar een tekst op hbo-niveau, of volgt een specifieke module. Je kunt de cursus op ieder moment starten. Ga naar moocbeterschrijven.nl en meld je aan.

Eindelijk van je d/t-stress af? Geen werk meer terugkrijgen van je docenten, omdat de spellingscontrole je fouten er niet allemaal uithaalt? In deze gratis online training leer je zelfs die dingen die de spellingscontrole niet weet, zoals wanneer je woorden aan elkaar of los moet schrijven en hoe het nou echt zit met die d's en t's. Activeer de training via de Course Selector en ga aan de slag.

Je zit bij je tentamen en staart naar de tentamenvragen: wat nu? Gebruik onze tips voor een optimale aanpak van meerkeuzevragen. 

Lees meer

Studerend lezen is meer dan je ogen over een tekst laten gaan en hopen dat je er iets van onthoudt. Het lezen van een tekst is geen doel op zich. Je leest een tekst juist om een ander doel te bereiken: nieuwe leerstof begrijpen of kunnen toepassen, en dat in je brein verweven met alles wat je al weet. Dat vraagt om een actieve denkhouding tijdens het leesproces: je leest en je denkt tegelijkertijd na over wat je leest. Gebruik deze 20 tips om slimmer te leren lezen.

Lees meer

Worstel je ook wel eens met waar je wanneer waarheen moet verwijzen in je teksten? En wanneer moet je nou ook alweer cursiveren, aanhalingstekens gebruiken en hoe zit het met die komma? De meestgestelde vragen rondom APA worden in deze flyer besproken. 

Lees meer

E-mails zijn niet meer weg te denken uit zakelijke communicatie. Toch zijn e-mails ook een grote bron van ergernis, voornamelijk als deze doelloos, vaag of emotioneel zijn of slecht zijn opgesteld. Deze folder helpt je bij het schrijven van een goede e-mail. 

Download de folder zoals jij deze graag leest:

Hoe zat het ook alweer met die -dt's? Wat moest je nou doen met het 'kofschip'? Het antwoord op die vragen vind je in een oogopslag met dit schema voor de werkwoordspelling.

Download het overzicht zoals jij deze graag leest:

Gepubliceerd door  Studentenzaken 25 maart 2020

Taalspreekuur

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Wat is het taalspreekuur van Studentenzaken en wat kun je er leren? Twee (oud-)studenten en een studiecoördinator beantwoorden deze vragen vanuit hun eigen ervaringen.

Beter schrijven

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

HvA-student Eva vertelt hoe zij haar schrijfvaardigheid heeft verbeterd met de MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs.