Hogeschool van Amsterdam

Aftrek scholingskosten vervalt, wordt STAP-budget

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget.

STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. De regeling is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar. Uitgezonderd zijn mensen die nog aanspraak kunnen maken op studiefinanciering of die in het bezit zijn van een studievoucher.

Het STAP-budget is een persoonlijk budget van maximaal € 1.000 euro per jaar inclusief btw voor het volgen van een opleiding, training of cursus.

De subsidieregeling STAP-budget wordt per 1 maart 2022 ingevoerd. Vanaf dan kun je als werkende of werkzoekende via de portal van het UWV het STAP-budget aanvragen voor een opleiding, cursus of training die vermeld staat in het scholingsregister. Ook cursussen en trainingen van de HvA worden daarin opgenomen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt het scholingsregister bij met onderwijs waarvoor het STAP-budget kan worden aangevraagd.

Als de aanvraag door het UWV is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvraagprocedure en de portal zijn nu nog in ontwikkeling.

Meer informatie: STAP-budget | Leven Lang Ontwikkelen | Rijksoverheid.nl

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 14 december 2021