Hogeschool van Amsterdam

Tip 1: maak een ijzersterk wachtwoord

Draag je steentje bij aan veilig werken en studeren door een ijzersterk wachtwoord te maken.

Let op!

Verander je wachtwoord op alle apparaten (laptop, smartphone, tablet) die je voor de HvA gebruikt. Doe je dit niet, dan kan je HvA-ID worden geblokkeerd doordat het apparaat automatisch blijft proberen verbinding te maken met het oude wachtwoord. Lees de uitgebreide instructies.

Een wachtwoord moet moeilijk te kraken zijn maar ook goed te onthouden. Onderstaande tips helpen je op weg. Klik op de '+' om ze uit te klappen.

Vervang bepaalde letters door bepaalde tekens. 

Zo kan een 3 een E zijn, een 0 een O en een 4 een A. Omdat hackers soms ook deze verwisseling opnemen in hun scripts, is het nog sterker om een niet-standaard cijferwisseling te gebruiken. Een O wordt dan bijvoorbeeld ().  

Maak een combinatie van twee (of meer) niet-gerelateerde woorden. 

Als je deze scheidt door een symbool en bovenstaande cijferwisseling toepast, heb je een makkelijker te onthouden sterk wachtwoord, zoals dit: Kat en Computer wordt K4t#C()mPut3R

Bedenk een voor jou makkelijk te onthouden zin en vorm die om tot minimaal acht tekens. 

De zin ‘Heeft u ook een bonuskaart, mevrouw?’ wordt dan ‘huoebkm?’. Pas dan de cijferwisseling toe en voeg hoofdletters en symbolen toe: hU()3bk.M? Een lange zin van zestien karakters of meer, is ook heel sterk mits je daarin enkele bijzondere tekens gebruikt.

Voeg twee letters toe om elke website een ander wachtwoord te geven.

Het is belangrijk om niet voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar het is moeilijk om vijftig verschillende wachtwoorden te onthouden. Voeg dan een letter voor en een letter na je sterke wachtwoord toe die verwijzen naar de betreffende website. Voor Facebook kan bovenstaand wachtwoord bijvoorbeeld fhU()3bk.M?k worden.   

Maak categorieën voor belangrijke en minder belangrijke accounts.

Je e-mail moet beter beschermd zijn dan bijvoorbeeld een abonnement op een hobby-nieuwsbrief. Deel je wachtwoorden in drie categorieën in: zeer belangrijk (vertrouwelijk), belangrijk en minder belangrijk. Hoe vertrouwelijker de informatie, hoe sterker je wachtwoord moet zijn.  

Gebruik voor werk en privé verschillende wachtwoorden. 

Zo voorkom je dat als internetcriminelen een keer je privé-wachtwoord achterhalen, ze toegang kunnen krijgen tot al je andere accounts, inclusief die van de HvA.

Let op: de hier genoemde wachtwoorden dienen als voorbeeld. Neem deze niet letterlijk over. Bedenk op basis van deze tips je eigen sterke wachtwoord. Ze combineren is ook slim.

Gepubliceerd door  ICTS 20 december 2018