Kansenongelijkheid in het onderwijs

De loopbaancoach

“Mensen die de wind mee hebben voelen hem niet”

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

Onderwijs zou de grote gelijkmaker moeten zijn en de kansenongelijkheid tegengaan, maar door het groeiende aantal hoogopgeleiden ontstaat er een opwaartse druk en de behoefte om zich aan de top weer te onderscheiden. Louise Elffers noemt het een slang die zichzelf in de staart bijt. En hoewel we willen geloven dat het meritocratische principe leidend is in onze samenleving; je merites; talent en inzet bepaalt de mate van je succes, blijkt dit in de praktijk helaas niet het geval.

Louise Elffers is lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij houdt zich bezig met de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op de schoolloopbanen van jongeren met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. Daarbij hebben vraagstukken rond kansengelijkheid in het onderwijs haar bijzondere interesse.

Louise Elffers schreef het boek De bijles generatie. Door Trouw uitgeroepen als beste non-fictie boek van 2018. Haar tweede boek Onderwijs maakt het verschil is in de maak.

“Kansengelijkheid, niemand is er tegen” zegt Louise Elffers, “maar wat betekent het dan?”

In deze podcast geeft Louise antwoord op wat er volgens haar in het Nederlands onderwijsstelsel zou moeten gebeuren en welke rol de loopbaanbegeleider hierin kan spelen.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht https://soundcloud.com/deloopbaancoach/kansenongelijkheid-in-het-onderwijs 19 juli 2022