Participatie HvA

Studievereniging oprichten, dat doe je zo

Heeft jouw opleiding nog geen studievereniging? Ga jij daar wat aan doen? Lees hieronder welke stappen je kan doorlopen om een studievereniging op te richten!

De afgelopen jaren zijn we vanuit Participatie HvA vaak betrokken geweest bij het helpen oprichten van nieuwe studieverenigingen. Toch zou het kunnen dat jouw opleiding nog geen eigen studievereniging heeft. Mocht je geïnteresseerd zijn in het oprichten van een nieuwe studievereniging, dan ben je hier aan het juiste adres. Het oprichten van een studievereniging kan een enorme uitdaging lijken, maar met dit stappenplan helpen wij jou naar de erkenning toe. Lees het stappenplan alvast rustig door. Mocht je hier vragen over hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Stap 1 - Brainstormen met een groep actieve studenten

Je hebt vast al een hele hoop goede ideeën voor jouw toekomstige studievereniging. Misschien heb je zelfs al een groepje verzameld met wie je de studievereniging wil gaan oprichten? Wij kunnen helpen bij het organiseren van brainstormsessies, om deze ideeën verder uit te werken. Daarbij zullen we dan ook helpen bij een eerste opzet van een beleidsplan, zodat er een goede basis neergezet kan worden.

Stap 2 - De structuur van de studievereniging

Om een studievereniging op te richten is er een bestuur nodig, de eisen hiervoor zullen later behandeld worden. Een bestuur moet bestaan uit minimaal drie leden, namelijk: een voorzitter, penningmeester en secretaris. Vaak worden hier nog een vicevoorzitter en algemeen bestuurslid aan toegevoegd, maar deze keuze staat vrij.

Naast het bestuur heeft een studievereniging vaak meerdere commissies. Deze commissies zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten, maar ook voor de in- en uitgaven van de studievereniging. Commissies spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van een studievereniging.

Voor het goed neerzetten van deze interne structuur van je nieuwe studievereniging, kunnen we helpen met sjablonen en ervaringen over wat wel en niet goed werkt. Maar kijk vooral ook eens bij andere opleidingen die al een studievereniging hebben. Wie weet hebben zij al een structuur opgezet die precies past bij de studievereniging die jullie gaan oprichten.

Stap 3 - Activiteiten en de leden

Je hebt nu een groep enthousiaste studenten, en ook al nagedacht over hoe jullie jezelf gaan organiseren. Dan is het tijd om na te denken over wat jullie dan precies willen gaan doen en organiseren als studievereniging. En de leden niet te vergeten, het allerbelangrijkste van een studievereniging! We kunnen helpen met tips en tricks op het gebied van activiteiten, voorbeelden geven van hoe je ze organiseert, wat belangrijk is voor de leden en wat je kan doen aan ledenwerving.

Stap 4 - Verdere stappen betreffende erkenning en hererkenning

Oké, je hebt nu alle ingrediënten voor een toffe studievereniging en bent bestuurslid geworden. Wist je dat je dan ook extra ondersteuning en faciliteiten vanuit de HvA kan krijgen voor jouw werk als bestuurslid? Het is dan wel nodig dat je studievereniging officieel erkent wordt door de HvA. Om erachter te komen wat daar precies voor nodig is, kijk je op de pagina over Erkenning en hererkenning (klik hier).

Meer over het oprichten van een studievereniging

Heb je een vraag over het oprichten van een studievereniging? Stuur dan je vraag naar participatie@hva.nl.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 23 september 2021