Hogeschool van Amsterdam

Participatie HvA

De opleidingscommissie

De belangrijkste taak van de opleidingscommissie:

De commissie heeft tot taak te adviseren over het bevorderen en waarborgen van de kwaliteit van de opleiding.

Uit wie bestaat de opleidingscommissie?

Een opleidingscommissie moet uit studenten en medewerkers van de betreffende opleiding(en) bestaan. Ook moet de opleidingscommissie voor de helft uit studenten en voor de helft uit medewerkers van de eigen opleiding(en) bestaan. Elke student van de betreffende opleiding(en) mag lid zijn van de opleidingscommissie.

Uit hoeveel studenten en medewerkers de opleidingscommissie precies moet bestaan verschilt per opleiding. Er wordt namelijk gekeken naar hoeveel studenten een opleiding heeft, en daarbij hoort een bepaalde hoeveelheid OC-leden:

  • Minder dan 500 studenten → 4 of 6 leden
  • 500 tot 1500 studenten → 6 of 8 leden
  • 1500 tot 2500 studenten → 8 of 10 leden
  • 2500 of meer studenten → 10 of 12 leden

Heeft een opleiding bijvoorbeeld 1000 studenten over alle jaren heen, dan moet de opleidingscommissie bestaan uit in totaal 6 of 8 leden. Deze opleidingscommissie zou dan dus kunnen bestaan uit 4 studenten en 4 medewerkers, samen 8 leden.

Dagelijks bestuur van de opleidingscommissie

De voorzitter en secretaris vormen samen het dagelijks bestuur van de opleidingscommissie. Zij bereiden vaak de vergaderingen voor, zorgen dat de stukken en notulen op tijd bij de leden terecht komen en zijn het eerste aanspreekpunt voor de opleidingsmanager.


Meer over de medezeggenschap

Heb je een vraag over de medezeggenschap? Kijk dan in de Kennisbank voor de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag daar niet bij? Stuur dan je vraag naar participatie@hva.nl.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 9 december 2020