Participatie HvA

De medezeggenschap in relatie tot de achterban

De opleidingscommissie

De opleidingscommissie voert voor alle studenten en medewerkers van de eigen opleiding(en) de medezeggenschap uit. Het is dan ook belangrijk dat de opleidingscommissie goed contact heeft met deze studenten en medewerkers. Zo kan de opleidingscommissie horen wat er speelt binnen de opleiding, maar ook over verschillende onderwerpen vragen stellen, bijvoorbeeld; waar de studievoorschotmiddelen aan besteed moeten worden bij de opleiding.

De deelraad

De deelraad vertegenwoordigt de studenten en medewerkers van de faculteit. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de deelraad en de achterban met elkaar te maken hebben. Zo kan de deelraad horen wat er speelt binnen de faculteit, maar ook vragen stellen aan de achterban over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld; of er problemen zijn met de roostering van de lessen.

De Centrale Medezeggenschapsraad

De Centrale Medezeggenschapsraad vertegenwoordigt alle studenten en medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Centrale Medezeggenschapsraad en de achterban met elkaar te maken hebben. Zo kan de CMR horen wat er speelt binnen de Hogeschool, maar ook vragen stellen aan de achterban over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld; of er wel voldoende studieplekken zijn op de HvA.

Tips om in contact te komen met de achterban

Het kan best wel eens lastig zijn om contact met de achterban te krijgen en te houden. Soms lukt dit niet altijd even makkelijk. Benieuwd wat je kan helpen om in contact te komen met de achterban? Kijk dan eens naar onderstaande tips 😉

• Gewoon praten met de studenten en medewerkers op je opleiding en faculteit werkt het beste. Het is helemaal geen slecht idee om veel van je tijd in te zetten in het simpelweg in gesprek gaan met de achterban.
  • Om jezelf als medezeggenschapsorgaan zichtbaar te maken richting de achterban, is het belangrijk om een goede webpagina te hebben. Zorg dat je hier alle agenda's en notulen snel opzet, en ook de adviezen en instemmingen die jullie geven. Zo kan de achterban zien waar je mee bezig bent. Je kan ook vragen om bijvoorbeeld bij colleges een paar minuten een korte presentatie te mogen houden. Of in deze digitale tijden zou een fimpje van een minuut ook goed kunnen werken. Vraag dan aan het opleidingsmanagement om deze door alle docenten een keer te laten zien in klassen.
  • Stuur ook regelmatig updates naar de achterban toe. Vraag aan de zeggenschap ondersteuning om er voor te zorgen dat je updates ook bij ze terecht komen. Je zou bijvoorbeeld een maandelijkse nieuwsbrief op kunnen stellen, die je naar alle studenten en medewerkers in je achterban laat versturen.
  • Tegenwoordig zijn de sociale media niet meer weg te denken, dus denk ook na over communiceren op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Besef hierbij wel dat het vaak veel tijd en inzet nodig heeft om ten gunste van de algoritmes te komen. Dit kan een drempel zijn om er voor te zorgen dat je berichten daadwerkelijk aan je volgers getoond worden.

Meer over de medezeggenschap

Heb je een vraag over de medezeggenschap? Kijk dan in de Kennisbank voor de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag daar niet bij? Stuur dan je vraag naar participatie@hva.nl.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 9 december 2020