“We mogen weer uit, maar houd wel je handen thuis!”

Vier mannelijke studenten die ongewenste intimiteiten tegen vrouwen in het uitgaansleven willen tegengaan: Nick, Koen, Leander en Rowan proberen dit maatschappelijke probleem aan te pakken middels een Instagram-campagne en ludieke stickers en posters. Het probleem moet op deze manier meer aandacht krijgen, waardoor er meer bewustzijn wordt gecreëerd.

De grootste bron van seksuele intimidatie mag weer open

Het heeft even mogen duren, maar de coronapandemie lijkt eindelijk voorbij en dus kunnen de kroegen en clubs weer open. Gelukkig maar, want het duurde allemaal iets te lang voor ons als student zijnde. Tegelijkertijd begon 2022 met een aantal schandalen op het gebied van seksueel overschrijdend gedrag. Denk hierbij aan The Voice of Holland of Marc Overmars die zijn kleine Marc aan vrouwelijke collega’s verstuurde. Steeds meer ongewenste intimiteiten tegen vrouwen werden kenbaar gemaakt en wat blijkt nou; het uitgaansleven speelt hier een grote rol in. Verschillende onderzoeken duiden ongelofelijk hoge percentages van ongewenste intimiteiten tegen vrouwen in het uitgaan aan. Volgens BNNVARA (2021) vindt ruim 62% van alle seksuele intimidatie namelijk plaats bij het uitgaan. Aangezien dit leven weer opgangkomt, is het de perfecte tijd om dit probleem aan te pakken.

Stories om ons verhaal te delen

Een Instagram-account maken en met een event samenwerken waarbij bewustwording voor het probleem kon worden aangekaart. Dit werd uiteindelijk een van de manieren waarop wij het hebben aangepakt. Op de social media van een club in Amsterdam konden wij tevens zes stories delen, om zo meer bereik te generen. Echter was dat nog niet alles.

Stickers en posters op de ideale locatie

Op het Leidseplein in Amsterdam komen wekelijks 1,2 miljoen bezoekers. Het uitgaansleven speelt een grote rol in het aantal bezoekers en dus was dit de ideale locatie om bereik te generen voor het probleem. Verschillende eigen ontworpen stickers werden over het Leidseplein verspreidt en in een club opgehangen. Ook werden er posters opgeplakt, om het zo extra duidelijk te maken. Daarbij werden stickers tijdens het event uitgedeeld. Deze konden op bijvoorbeeld de bekers worden opgeplakt, maar kwamen ook in de toiletten te hangen.

Deze manieren hebben voor aandacht gezorgd op het maatschappelijke probleem. Echter is het nog altijd niet volledig opgelost, dus onthoudt het volgende: We mogen weer uit, maar houd wel je handen thuis!

19 juli 2022