Sorry voor de SOA

Soa Test Awareness, ook wel bekend als STA, is op een missie om het taboe van testen van soa’s te doorbreken en onder de aandacht te brengen bij jongeren. Momenteel staan zij op tiktok bekend als “sorryvoordesoa” waar zij een bereik van 250.000 views hebben behaald. STA probeert daarnaast soa’s weer bespreekbaar te maken en daarmee “een nieuwe generatie soa-vrij te houden”.

Over STA
STA is een initiatief georganiseerd door 5 studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Zij zetten zich in om het taboe rondom het testen van soa’s te doorbreken en aandacht te creëren voor dit maatschappelijk probleem.

Wat is een soa?
Soa staat voor: “seksueel overdraagbare aandoening” en wordt ook wel een geslachtsziekte genoemd. Een soa wordt meestal opgelopen door het hebben van onveilige seks met iemand die in het bezit is van een soa. Meer dan 25 verschillende ziektes zijn sexueel overdraagbaar. Daarvan zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland: chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis, hiv, genitale wratten en herpes.

Waarom zijn soa’s nog een probleem?
Het bespreekbaar maken van het testen van soa’s is een probleem wat al een lange tijd speelt. Echter, is het een terugkerend probleem dat van tijd tot tijd aandacht vraagt om het probleem bespreekbaar te houden. Hierbij komt STA in beeld om ook dit keer het initiatief op te pakken. Niet iedereen realiseert zich dat soa’s grote gevolgen kunnen hebben wanneer deze niet worden behandeld. Zo kan je ontstekingen krijgen, onvruchtbaar worden of zelfs kanker krijgen.

TikTok
Voornamelijk bekend door hun filmpjes op TikTok met hun kanaal “sorryvoordesoa” probeert STA het probleem van soa’s op een zo luchtig mogelijke manier over te dragen aan jongeren en daarmee te informeren over soa’s en de gevaren hiervan wanneer deze onbehandeld blijven. Het TikTok kanaal sorryvoordesoa is in korte tijd enorm gegroeid waarbij er een bereik is gegenereerd van maar liefst 250.000 views.

Testalize
In samenwerking met Testalize heeft STA 50 soa testen kunnen uitdelen onder studenten in Amsterdam. Soa testen kunnen over het algemeen afgenomen worden bij de GGD, dit is weliswaar niet altijd mogelijk. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen die de GGD ontvangt is de GGD niet altijd de beste optie. Testalize biedt daarom dus de mogelijkheid om ook buiten de GGD een soa test af te nemen. Daarmee maakt Testalize soa testen toegankelijker onder jongeren.

“Een nieuwe generatie soa-vrij houden” daar STA je toch even bij stil? Maak soa’s bespreekbaar.


Link naar TikTok account

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 21 december 2022