Schermstrijd

Veel jongeren kampen met het probleem dat zij een te hoge schermtijd hebben. Ook HvA-studenten Desley, Maxim, Sam en Joop merkten zelf dat zij steeds vaker op hun telefoon zitten en dat hun schermtijd flink opliep. Dit heeft allerlei slechte gevolgen, zoals tijdverspilling, extra stress en concentratieproblemen. Om het probleem van de hoge schermtijd onder jongeren aan te pakken zijn de studenten de challenge Schermstrijd gestart.

Hoge schermtijd

Voor hun opleiding gingen de studenten opzoek naar een maatschappelijk probleem dat zij verder onder de aandacht wilden brengen. Daarom hebben zij voor een probleem gekozen waar zijzelf, maar ook andere studiegenoten mee kampen: een te hoge schermtijd. Het viel hen op dat veel mensen uit hun omgeving niet op de hoogte waren van hun schermtijd en schrokken wanneer zij hiervan op de hoogte gebracht werden.

Negatieve gevolgen

Steeds meer jongeren ervaren negatieve gevolgen van een te hoge schermtijd. Allereerst kost het veel tijd. Jongeren hebben gemiddeld een schermtijd van 6 tot 7 uur per dag. Daarnaast is het erg slecht voor de ogen. Door een te grote blootstelling aan blauwlicht kan het slaapritme verstoord worden en is het zelfs mogelijk om bijziend te raken. Ten derde kan het voor een hoop onnodige stress zorgen. Doordat je steeds ‘’aan’’ staat kan er een onrustig gevoel opspelen. Dit komt omdat veel mensen constant berichtjes krijgen op de telefoon en snel de neiging hebben om daardoor te kijken wat er binnen is gekomen. In de ergste gevallen kan dit zelfs leiden tot een burn-out.

Om te achterhalen of medestudenten bewust zijn van het probleem en de negatieve gevolgen hiervan zijn er ook interviews gehouden met medestudenten. Hieruit bleek dat studenten zich onvoldoende bewust zijn van de gevolgen en dat hun schermtijd veel hoger is dan zij dachten.

Pip Pellens

Actrice Pip Pellens werd op de hoogte gebracht van de campagne van de studenten en wilde graag een rol spelen in het aan het licht brengen van dit probleem. In het verleden heeft een theatershow gedaan waarin zij een leven onderzocht zonder telefoon, apps of internet. Ook na de theatershow is zij nog bezig om haar schermtijd zo laag mogelijk te houden en is zij erg betrokken bij dit onderwerp.

Bureau Media en Jeugd

Er is ook een samenwerking geweest met Bureau Jeugd en Media. Er is een blog verschenen op de website. Deze blog is gemaakt naar aanleiding van de gesprekken die hebben plaatsgevonden over waarom de studenten de campagne zijn gestart. De blog is gepubliceerd door Justine Pardoen, die het bureau samen met Freek Zwanenburg leidt. Naast dat er een blog is verschenen wordt er ook nog een post in Instagram aan geweid.

De challenge

Om zoveel mogelijk ouders en jongeren op de hoogte te brengen van dit probleem zijn de studenten via social media de challenge Schermstrijd gestart. In de challenge worden mensen uitgedaagd om hun gemiddelde schermtijd eenmalig te besteden aan een hobby, passie of simpelweg iets waar ze beter in willen worden. In een korte video kunnen zij hun activiteit en progressie laten zien. Dit kan vervolgens worden gedeeld op de socials om anderen ook te inspireren om de challenge uit te voeren. In de komende weken gaan zij door om nog meer mensen bewust te maken van hun schermtijd, in de hoop dat zij weer hun dromen volgen in plaats van hun socials.

De challenge en ingezonden fimpjes vind je onder de hashtag #schermstrijd2022, zoals op TikTok en Instagram .

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 15 november 2022