Doorgelekt is kut!

Aandacht creëren voor menstruatiearmoede. Dit is het doel van vierdejaars studenten Commerciële Economie Floran Derksen, Radi Saddik, Daan van Hooff en Bart Lorent. Na eigen onderzoek zijn ze tot actie overgegaan, en niet zonder resultaat.

Een vrouwen probleem

Het groepje studenten bestaat uit één vrouw en drie mannen. De vrouwelijke student kwam twijfelachtig met het onderwerp waarop de mannen, tegen verwachting in, positief reageerde. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 vrouwen uit Amsterdam wel eens geen geld heeft voor menstruatiemiddelen. Dit kan leiden tot school- of werkverzuim, fysieke en mentale problemen. Het team schrok van de ernst van het probleem en voelde zich gemotiveerd om dit probleem aan te pakken!

Met een levensgrote tampon in het Vondelpark

De studenten kwamen al snel met het idee om een levensgrote tampon in elkaar te knutselen en daarmee in het Vondelpark te gaan staan om aandacht te creëren voor het probleem. Ook wilde ze daarmee menstruatieproducten inzamelen.

De studenten hebben verschillende fondsen (het Armoedefonds en Kinderhulp) en verschillende bedrijven voor menstruatieproducten benaderd voor een samenwerking. Daar is een samenwerking uitgekomen met het Armoedefonds. Het Armoedefonds heeft de studenten materialen gegeven ter versterking van de campagne. Zo hadden ze flyers gegeven om uit te delen aan voorbijgangers en een banner die de studenten bij de campagne hebben gebruikt.

Ook was er een samenwerking met vier Etos filialen in Amsterdam. Hier konden mensen menstruatieproducten doneren die de studenten vervolgens aan het Armoedefonds doneren en zij weer aan wie het nodig heeft. Het Armoedefonds had ook daarvoor ter ondersteuning materialen beschikbaar gesteld. Zo waren er bij de Etos filialen wat posters/flyers met informatie over het probleem en de actie te vinden.

Toen zijn de studenten op zoek gegaan naar manieren om aandacht te creëren voor het probleem en er een grote impact mee te bereiken. Via wat connecties van de studenten hebben ze een publicatie in de Linda en in het Parool weten te realiseren. Na de publicatie in het Parool zijn de studenten ook benaderd door de redactie van Jinek, die ook aan het denken was gezet om het probleem te behandelen in de uitzending.

Momentum voor menstruatiearmoede

Naast alle impact die is gecreëerd hopen de vierdejaars studenten dat er nu een goed momentum is om menstruatiearmoede te bevechten en te bespreken. Ze hopen dat het gesprek over dit probleem op gang komt. Daarnaast hebben ze nog een aantal tips hoe je zelf een bijdrage kan leveren aan dit probleem:

  • Menstruatie is voor velen helaas nog een onderwerp waar met moeite openlijk over gesproken wordt. Praat erover met elkaar en doorbreek het taboe.
  • Maak donatie bakken waarin gratis menstruatieproducten worden aangeboden. Je kunt deze bakken plaatsen op school, werk of bij jou in de buurt.
  • Menstruatiemiddelen of geld doneren aan het Armoedefonds: zij zullen het weer geven aan wie het nodig heeft.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 27 januari 2023