Hogeschool van Amsterdam

Kwetsbare groepen

Voor bijna een kwart van bevolking dreigt samenleving te ingewikkeld te worden

Overheden en instanties verwachten steeds vaker dat burgers financieel zelfredzaam zijn of kunnen worden. Tegelijkertijd is het makkelijker geworden om schulden te maken. Verstandelijk beperkten, mensen uit het buitenland die nog niet zo lang in Nederland wonen of mensen met psychische problemen, belandden als gevolg sneller in de financiële problemen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Lector Armoede Interventies Roeland van Geuns vertelt over praktijkgericht onderzoek naar kwetsbare groepen die een groter risico lopen op problematische schulden. De HvA maakt er een punt van.

Onderzoekers aan de Hogeschool van Amsterdam proberen instanties bewust te maken van deze ontwikkelingen. Ze doen praktijkgericht onderzoek naar kwetsbare groepen die een groter risico lopen op problematische schulden. Hoe kunnen we deze mensen eerder herkennen en beter begeleiden?

Waarschijnlijk heeft een kwart of meer van de mensen in de schuldhulpverlening of bewindvoering een licht verstandelijke beperking. Vaak hebben hulpverleners of bewindvoerders niet door dat ze te maken hebben met een cliënt met een beperking. Op de Hogeschool van Amsterdam werkt Rosine van Dam, onderzoeker bij het lectoraat Armoede-interventies, aan een oplossing.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Op de hogeschool van Amsterdam werkt Rosine van Dam, onderzoeker bij het lectoraat Armoede-interventies, aan een oplossing voor schuldenproblematiek onder mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Op basis van de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en uit de praktijk passen we vervolgens ons onderwijs aan.

Vanaf komend studiejaar start de HvA dan ook met een nieuwe leergang schuldhulpverlening op masterniveau. Zodat we de professionals van morgen kunnen wapenen tegen de veranderende uitdagingen van de schuldhulpverlening.

Meer informatie

Het lectoraat Armoedeinterventies werkt aan meerdere projecten , zoals 'Huren zonder zorgen' en 'Beschermingsbewind bij een licht verstandelijke beperking'.

Leergang schuldhulpverlening

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 29 november 2019

dhr.  dr. R.C. van Geuns (Roeland)

Lector Armoede Interventies

r.van.geuns@hva.nl
Bekijk profiel

mw.  R. van Dam (Rosine) Msc.

Onderzoeker en promovendus

Tel: 0621156207
r.van.dam@hva.nl
Bekijk profiel