Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Voeding en Diëtetiek

Verhaal

Eveline vertelt over haar minor in Zweden

Student Voeding en Diëtetiek

Voedingstudent Eveline

'Naast de leerzame vakken die ik volgde in Zweden was het bijzonder om te studeren in het buitenland.'

Mijn vader komt uit Oostenrijk en daar is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur. Hierdoor was ik als klein meisje al veel bezig met bakken en koken. In de loop der jaren ging ik mij steeds meer interesseren in wat (gezond) eten doet met je lichaam. Tijdens mijn laatste schooljaar op de havo bezocht ik de open dag van Voeding en Diëtiek. Ik was gelijk enthousiast.

New Product Management: van boer tot bord

In mijn tweede jaar koos ik ervoor om mij te ontwikkelen in New Product Management (NPM). Dit was achteraf gezien heel grappig. Toen ik de opleiding begon, was ik ervan overtuigd dat deze richting niets voor mij zou zijn. Het tegendeel bleek waar. Wat ik zo leuk vind is dat NPM zich met alle schakels van de voedselketen bezig houdt: van boer tot bord. Naast de keukensessies waar we onze creativiteit de vrije loop lieten gaan, kwamen ook vakken als Marketing en Voeding & Ethiek aan bod. Hierdoor leerde ik alle aspecten kennen van productontwikkeling.

Studeren in Zweden

Mijn minor volgde ik aan de Umeå University in Zweden. Dat was een de beste keuzes die ik tijdens de opleiding heb gemaakt. Naast de leerzame vakken die ik volgde (Psychology en Global Equality), was het bijzonder om te studeren in het buitenland. Naast de onvergetelijke herinneringen in Umeå heb ik nu vrienden over de hele wereld! Dit voorjaar heb ik zelfs een aantal vriendinnen opgezocht in Zuid-Korea; een land waar ik anders misschien wel nooit heen zou zijn gegaan. Het eten was daar overigens heerlijk.  

Stage campagnebureau Food Cabinet

In mijn laatste jaar van de opleiding liep ik stage bij Food Cabinet; een campagnebureau dat werkt aan een duurzamer, eerlijker en gezonder voedselsysteem. Food Cabinet werd door de Universiteit van Utrecht (UU) gevraagd om een gezonde snack en snackkar te ontwikkelen voor het onderzoeksproject Food in Motion. De UU wil met dit onderzoek gezond eten makkelijker maken voor de inwoners van Kanaleneiland; een Utrechtse aandachtswijk waar mensen een hoger risico lopen op het verkrijgen van overgewicht door ongezonde snackconsumptie. De UU hoopt dat gezond snacken op deze manier een vanzelfsprekend onderdeel wordt van een bewuste leefstijl. Het is hierbij belangrijk dat gezond snacken toegankelijker en aantrekkelijker wordt gemaakt voor inwoners zonder hen te betuttelen.

Afstudeeronderzoek Food in Motion

Food Cabinet vroeg mij om mijn afstudeeronderzoek te wijden aan Food in Motion. Ik onderzocht aan welke randvoorwaarden de nieuwe gezonde snack moest voldoen en wat relevante plaatsen en tijdstippen zijn voor (ongezonde) snackconsumptie. Daarnaast keek ik naar de snackvoorkeuren van de inwoners en hoe gezond de omgeving van de wijk Kanaleneiland daadwerkelijk is. Uiteindelijk gaf ik in mijn afstudeerscriptie aanbevelingen voor de positionering en implementatie van de gezonde snack.

Toekomstplannen: master of naar het buitenland?

Na de zomer neem ik waarschijnlijk een tussenjaar. Ik wil graag alle kennis, ervaring en indrukken van de afgelopen vier laten bezinken en de tijd nemen om mij te oriënteren op een vervolgstudie. Waarschijnlijk ga ik de master Nutrition and Health volgen in Wageningen, of nog een keer naar het buitenland. Ik laat alle opties voorlopig nog lekker open."