Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Sportkunde

Verhaal

Merel liep stage bij een non-profit zeilclub op Sint Maarten

Student

'Ik werkte aan de zeilrace de Heineken Regatta. Ik was hoofdcoördinator van 250 vrijwilligers en regelde alle merchandise voor vrijwilligers en sponsoren.'

Merel (23) was destijds zo enthousiast over haar eigen introductieweek dat ze zich de jaren daarop elke keer opgaf voor de introcommissie. Ook ging ze 3 keer mee op studiereis naar Saalbach, de laatste keer zelfs als skilerares. Inmiddels is Merel net terug uit Sint Maarten waar ze haar stage helaas voortijdig moest afbreken door de coronacrisis. In de laatste fase van haar opleiding is ze druk op zoek naar een leuke afstudeerplek. Wat waren tot nu toe haar hoogtepunten?

Waarom koos je voor Sportkunde?

"Ik heb destijds heel veel open dagen bezocht. Je laat je dan beetje sturen door wat vrienden doen of wat je op dat moment leuk lijkt, maar niks sprak me echt aan. Totdat ik enthousiaste verhalen hoorde van een vriendin die in het eerste jaar zat van Sportkunde – leerroute SM&O. Toen ik tijdens de open dag het gebouw binnenstapte, wist ik meteen dat het goed zat. De docenten waren heel open en vriendelijk, de sfeer op school was fijn en ik voelde een klik met de studenten. Op de havo deed ik de sportklas en het vak BSM (oftewel extra sport) dus Sportkunde sloot heel goed aan op wat ik leuk vond om te doen." 

Hoe verliep jouw 1e jaar?

"Het propedeusejaar vond ik echt heel spannend. Alles was nieuw: de omgeving, de mensen, het studentenleven en de lesstof. Je moet tijdens de lessen leren luisteren, aantekeningen maken en je focus vinden terwijl er ondertussen 25 nieuwe mensen om je heen zitten. Na een paar weken ging het al een stuk beter. De meeste docenten konden goed helpen, je mocht ze zelfs bellen als je echt vastliep. Heel fijn vond ik dat. Ik was (en ben) erg perfectionistisch, dus doordat zij me zo goed hielpen, werd ik ook wat rustiger. Ik merkte dat het wel goed zou komen." 

Wat zijn jouw hoogtepunten tijdens de opleiding?

"Ik heb ontzettend genoten van de mensen om mij heen. Ik had eindelijk mensen gevonden die net zo dachten, bewogen en enthousiast waren als ik. Daarnaast was deelnemen aan de introweekcommissies ook echt een hoogtepunt. Ik heb in die weken vrienden voor het leven gemaakt. Vooral het eerste jaar als commissielid vergeet ik nooit meer. Samen zwoegen en plezier maken, om zo de eerstejaars ook net zo een onvergetelijke tijd te geven.

Daarnaast mag je in het 2e jaar van de opleiding op wintersportreis naar Saalbach. Ik ski al sinds mijn derde en kon mijn lol niet op. Dit was ook iets wat een speciaal plekje heeft gekregen in mijn hart. Het eerste jaar ging ik mee als deelnemer. Het tweede jaar mocht ik samen met 5 medestudenten de trip organiseren voor de tweedejaarsstudenten. Dit was ontzettend gaaf en leerzaam. De 3e keer (ja, ik mocht gewoon nog een keer mee!) ging ik mee als skilerares. Ik had tijdens mijn sportspecialisatie mijn skilicentie gehaald, en al een paar weken lesgegeven in Oostenrijk. Om nu medestudenten les te geven, was natuurlijk heel leuk. Op de een of andere manier trek ik allemaal brutale, ondeugende mensen aan (hoe zou dat nou komen) en hadden we zo een leuk groepje met allemaal fanatieke mensen." 

Hoe kwam je terecht Sint Maarten?

"Tijdens mijn zoektocht naar een majorstage groeide de drang om naar het buitenland te gaan. In de stagebank van de opleiding vond ik veel plekken in het buitenland. Ook zag ik enthousiaste verhalen voorbijkomen op Facebook van Sacha, een Sportkundestudent die stage had gelopen bij de St. Maarten Yacht Club. Ik dacht meteen, dat wil ik ook! Na veel contact met Sacha, veel formulieren invullen en veel gesprekken met docenten, mocht ik op virtueel gesprek bij de Yacht club. 4 Skypegesprekken later hoorde ik dat ik was geselecteerd uit een grote groep mensen samen met een ander meisje uit Breda. Ik was zo blij!!

Wat doet de Yacht Club?

"Het is een non-profit zeilclub op Sint Maarten waar je niet alleen leert zeilen, maar ook andere mensen ontmoet en deelneemt aan sociale/sportieve evenementen. Ik hield mij tijdens de eerste maanden bezig met diverse activiteiten. Ik onderzocht voor de club over hoe zij meer (jongere) leden konden werven. Dit was heel interessant omdat je op een eiland zit. Ik beheerde de lidmaatschap administratie en de social mediakanalen, deed de verkoop en orders van de merchandise en organiseerde sociale activiteiten voor de leden. Daarnaast zat ik in de organisatie van de zeilwedstrijden van de Yacht club. Heel divers dus."

Wat was jouw belangrijkste taak tijdens je stage?

"De Yacht Club organiseert elk jaar de Heineken Regatta; een internationale zeilrace van 4 dagen waar mensen vanuit de hele wereld aan deelnemen. Tijdens de regatta was ik hoofdcoördinator van 250 vrijwilligers, regelde ik alle merchandise voor de vrijwilligers en sponsoren (ontwerp, bestellingen etc.), deed ik de VIP-ticketing voor sponsoren, en ontwierp ik alle trofeeën voor de algemene prijsuitreiking. En natuurlijk was er sprake van veel trouble-shooten (helpen waar nodig). Ik zou eigenlijk 8 maanden op Sint Maarten blijven. Ik dacht, als ik het doe, doe ik het gelijk goed. Helaas moest ik een maand eerder terug naar Nederland vanwege de corona-uitbraak. Heel jammer natuurlijk! Maar wie weet ga ik nog terug na mijn afstuderen."

Weet je al wat je na je afstuderen wilt gaan doen?

"Ik heb nog geen concreet plan. Ik weet wel na mijn avontuur in Sint Maarten dat het mij ontzettend gaaf lijkt om in het buitenland te werken. Misschien wel weer daar, of misschien ergens anders. Ik vind het vrije gevoel zo ontzettend fijn. Ik heb gemerkt dat ik graag met mensen werk, maar dat ik ook mijn eigen plannen wil uitvoeren. Evenementen vind ik nog steeds heel gaaf, misschien wil ik eerst iets van een horeca/hotel certificaat behalen om ook die kant binnen de evenementen te leren. Maar wellicht vind ik wel een fantastische afstudeerstage en daar ik blijf hangen. Alles is mogelijk. Na al deze jaren heb ik toch geleerd dat ik niet te ver vooruit moet plannen, en ook moet leven van dag tot dag. Elke beslissing leidt weer tot iets anders en iets nieuws." 

Nog tips voor eerstejaars die starten in september?

"Wees jezelf. Geniet! Stress niet te veel, want het komt allemaal echt goed. Als ik terugkijk dan zou ik het zo graag nog een keer allemaal over willen doen en dan vooral in het eerste jaar met een beetje minder stress. Vertrouw op jezelf, stel jezelf open en kijk waar het je brengt. Laat je door niemand de les lezen en vertrouw op je eigen kunnen. Maak nieuwe vrienden en leer van anderen. Maar het meest belangrijke: GENIET!"