Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Communicatie deeltijd, iets voor jou?

Verhalen brengen mensen in beweging. Ze helpen gedrag veranderen. Bij de deeltijdopleiding Communicatie (CO) leer je met zulke verhalen alle vormen van communicatie regisseren. Van concept tot content, van merk tot netwerk, intern en extern, online en offline. En je kent het verhaal erachter: concept, strategie en theorie. Dat doe je in Amsterdam, hart van creatief Nederland.

Vanaf september 2024 is het mogelijk om de opleiding Communicatie deeltijd bij de HvA te volgen. Inschrijving gaat januari 2024 open. Wil jij bericht hierover ontvangen en op de hoogte gehouden worden, vul dan het interesseformulier hieronder in! 

Naar het interesseformulier
(opent in nieuw venster)

Tijdens de deeltijdopleiding Communicatie leiden we je op tot een creatieve communicatieprofessional. Tijdens je deeltijdstudie werk je aan grote projecten en producten; geen kleine ‘losse’ vakken die je afsluit met een tentamen. Dit noemen we het stones-model. 

Alles over het stones-onderwijs

 Jaar 1

In het propedeusejaar volg je vier verplichte stones. Je gaat aan de slag met vier centrale thema’s. In dit jaar volg je hetzelfde onderwijs als een Creative Business-student.

• Tijdens de eerste stone schrijf je een groot achtergrondverhaal over je eigen identiteit (en doet hier uiteraard onderzoek naar!) en je fotografeert passende beelden. Deze stone heeft een journalistiek karakter. Je doet aan research, en produceert tekst en beeld.

• In de volgende stone leer je hoe je een merk van een opdrachtgever moet neerzetten met behulp van marketingcommunicatie. Je geeft een advies na grondig marktonderzoek.

• In de derde stone ontwikkel je een prototype van een ‘device’ waarmee je de link tussen mens en technologie onderzoekt; in deze stone leg je de nadruk op innovatie en technologie.

• In de vierde stone van jaar 1 maak je een zogenaamde explainer video die gaat over de rol van media en communicatie in een maatschappelijke context. In deze stone leg je inhoudelijk de nadruk op de wisselwerking tussen media en maatschappij en kies je video als vertelvorm.

Jaar 2

In het tweede jaar heb je grofweg de keuze tussen twee scenario’s voor het verloop van je studie. Coaching in jaar 1 helpt bij het maken van deze keuze. Jouw ontwikkeling op je werkplek wordt in jaar 2 getoetst in een assessment.

Jaar 3

Je leerroute wordt nu goed zichtbaar. Denk je toch dat je meer geïnteresseerd bent in interne communicatie, of wil je toch de commerciële kant op? Je scenario aanpassen kan nog.

Jaar 4

Tijdens het afstuderen haal je nog één keer het allerbeste uit jezelf. Je toont je talent in de beroepsrol en het onderwerp dat het beste bij jou past. Voorafgaand aan het afstudeerproces volg je ook nog onderwijs.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je een havo-, vwo-, of mbo 4-diploma nodig. Ook heb je toegang tot een bedrijf of organisatie waar je de opdrachten van de opleiding kunt uitvoeren. Je neemt ervaring mee, bent grondig, nieuwsgierig en creatief. Je bent beschikbaar op vrijdagen.

Benodigde tijd

Ongeveer 2,5 dag per week. Bij deze opleiding heb je minimaal 8 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je circa 20 uur per week aan zelfstudie. Je maakt opdrachten en bereid je voor op lessen.

Lees meer over studielast

Waarom Communicatie deeltijd aan de HvA?

• We werken nauw samen met de opleiding Creative Business. Zoek je dus een communicatiestudie, die ook aspecten van media in zich heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres;

• Je hebt keuzevrijheid en flexibiliteit in het samenstellen van je curriculum;

• Je krijgt les van docenten uit de beroepspraktijk;

• De opleiding heeft een persoonlijke, kleinschalige benadering.

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met ongeveer € 400 per jaar voor boeken, readers en vakmaterialen. Houd ook rekening met de aanschaf van een laptop.

Lees meer over studiekosten

Voor wie?

De deeltijdopleiding Communicatie zou bij je kunnen passen, als je:

• Ongeveer 24-32 uur werkt, met communicatietaken in jouw functie (of hier mogelijkheden voor creëert);

• Minimaal 2 jaar werkt, en dan niet slechts een ‘bijbaantje’;

• Al een paar jaar ouder (25+) bent dan een voltijdstudent en zoekt naar een netwerk van werkende leeftijdgenoten;

• Op vrijdag beschikbaar bent;

• De studie echt ziet als professionaliserings- of omscholingstraject. Het is dus geen ‘lichter of makkelijker alternatief' voor de voltijd!

Download de beknopte opleidingsflyer (PDF)
(opent in nieuw venster)

Wat kun je worden?

Communicatieprofessionals vind je overal. Dat laat zien dat communicatie en media in deze tijd de gereedschappen zijn voor het maken van impact. Je kunt aan de slag als communicatiestrateeg of -adviseur bij bedrijven, gemeenten en organisaties. Maar je kunt je ook bekwamen als copywriter of je wordt specialist op het gebied van huisstijl, imago, PR en branding.

Door onze locatie in de hoofdstad en de samenwerking met de (deeltijd)opleiding Creative Business, is de aansluiting in ons onderwijs met de creatieve industrie uiteraard dagelijkse praktijk.