Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Commerciële Economie

Verhaal

Alumna aan het woord

Roby Zwiers - Commerciële Economie

Hoe heeft alumna Roby Zwiers de studie Commerciële Economie ervaren, wat heeft de opleiding haar gebracht en hoe ziet ze de toekomst?

De creativiteit, het brede aspect van de studie en het vak Marketing waren voor mij doorslaggevend. Toen wist ik het zeker: Commerciële Economie is mijn vervolgstap.

Waarom heb je voor de opleiding Commerciële Economie gekozen?

Nadat ik de Hotelschool op het mbo had afgerond, wilde ik graag doorstuderen op het hbo, maar in een andere richting dan de hospitality. In eerste instantie wilde ik Bedrijfskunde studeren waarvoor ik een open dag had bezocht. Ik ging meelopen met een eerstejaarsstudent en kwam ik er tijdens de meeloopdag achter dat Bedrijfskunde niet de ideale match was. Via informatie op de website kwam ik terecht bij Commerciële Economie (CE). Ik bezocht gelijk een open dag en raakte in gesprek met docenten. Zij vertelden mij dat CE een goede aanvulling zou zijn op mijn afgeronde studie Hotelmanagement.

Voldoet de opleiding aan jouw verwachtingen?

Nu ik druk aan het afstuderen ben, denk ik vaak terug aan de afgelopen vier jaar. De studie heeft mijn verwachtingen in algemene zin zeker vervuld. Omdat ik had gekozen voor de brede afstudeerrichting Marketing & Sales, kreeg ik ook in het tweede jaar een brede kijk op de mogelijkheden binnen CE. Graag had ik binnen deze afstudeerrichting meer over het digitale aspect geleerd, wat zo enorm waardevol is in deze tijd. Ik ben in de afgelopen vier jaar gegroeid tot een ware professional, want binnen deze studie leer je niet alleen het vak kennen, maar ook jezelf.

Wat vind je prettig en waar ligt voor jou de uitdaging?

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een hele fijne plek. Ik heb het gevoel dat ik echt thuis hoor op deze school en ga er ook graag naartoe buiten de lessen om, om zelfstandig te studeren. Er hangt een ontspannen sfeer, en er zijn altijd wel studenten te vinden in het gebouw, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds. Binnen de studie CE ervaar ik de kennis van de docenten en de ontspannen sfeer als erg prettig.

Wat ik lastig vond, was de overgang van mbo naar hbo. Het eerste halfjaar heb ik echt aan het niveau en de mate van zelfstandigheid moeten wennen. Ook de indeling van blokken van 10 weken was toen volkomen nieuw voor mij. Wat ik nu als erg prettig ervaar want zo kan je focussen op één onderwerp.

Hoe zijn je medestudenten en docenten?

Aan de start van het eerste jaar was ik meegegaan op introductiekamp in de Ardennen, een kennismaking met je eigen klas. Dat was een enorm goed idee! Onze “Ardennen-klas” bleef tot het eind van jaar één bij elkaar. Slechts twee mensen waren uitgevallen, terwijl “niet Ardennen-klassen” meer uitval kenden. De studenten uit jaar één spreek ik in jaar vier nog steeds, onze band is altijd goed geweest. Daarnaast heb ik een onwijs hechte vriendengroep opgebouwd, waar ik gedurende de studie zeker wekelijks (of vaker) een drankje mee dronk.

Alle docenten die ik heb gehad de afgelopen vier jaar waren stuk voor stuk vakmensen. Ze komen grotendeels uit het werkveld en kunnen hierdoor echt ervaringen uit het vakgebied delen. Ze geven relevante voorbeelden en denken mee met ieder onderwerp, zo waren de lessen ook altijd interactief en leerzaam.

Hoe heb je de stage en minor ervaren?

In het derde jaar liep ik een halfjaar stage en deed ik in het tweede halfjaar een minor.

Over mijn stage: Na twee jaar studie en mijn (weekend)werk in Grand Hotel Amrâth Amsterdam (5-sterrenhotel) begon de hospitality toch weer te kriebelen. Ik ben op zoek gegaan naar een stage waarin ik mijn voorliefde voor de hotellerie kon combineren met de studie CE. Na een oproep op LinkedIn kwam ik terecht bij Pulitzer Amsterdam (5-sterrenhotel) waar ik als Marketing Trainee mocht beginnen. Binnen deze stage heb ik ontzettend veel geleerd en ervaren wat een marketing functie inhoudt in het bedrijfsleven. Naast mijn vaste taken, was er genoeg ruimte voor eigen initiatief, wat ook zeer gestimuleerd werd. Ik heb zichtbare producten opgeleverd, die daadwerkelijk werden geïmplementeerd door het bedrijf. Zo heb ik gezamenlijk met de Public Relations Trainee de Amsterdamse Hotelnacht 2019 mogen verzorgen, een thema-evenement van a tot z.

Over mijn minor: Na het organiseren van dit evenement ben ik aan de minor Live Communicatie aan de HvA begonnen. Binnen deze minor kreeg ik les van vakmensen met een enorme dosis kennis over de evenementenbranche. Wat de minor nog leuker maakte, is dat studenten van verschillende scholen uit Nederland naar de HvA kwamen om deze minor te volgen. Hierdoor heb ik veel nieuwe mensen ontmoet en samen hebben we een positief eindresultaat neergezet: een Giant Beerpong evenement in samenwerking met Café Fest!

In het derde jaar heb ik mij echt kunnen ontwikkelen als Commercieel Econoom. Dit jaar voegt enorm veel waarde toe, omdat je het volledig kan inrichten naar wens en je kan ontwikkelen in je eigen interessegebied.

Wat heeft de opleiding jou tot nu toe gebracht?

De studie heeft mij zelfvertrouwen, goede vriendschappen en kennis gebracht. Het is een relatief brede studie, waarin ik mijn eigen interesses heb kunnen uitdiepen. Presenteren voor grote groepen is na vier jaar geen issue meer, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je wordt vanaf jaar één uitgedaagd. Ook heeft CE mij een netwerk opgeleverd.

Wat wil je doen na je afstuderen?

Gedurende de opleiding heb ik veel getwijfeld over mijn vervolgstappen en loopbaan: wat vind ik nou echt leuk om te doen? Deze vraag beantwoorde ik keer op keer met het antwoord: hospitality. Mijn vooropleiding Hotelmanagement en werk binnen een 5-sterrenhotel in Amsterdam gedurende de gehele studie maakte mijn keuze om verder te gaan in de hotellerie vrijwel zeker. Tot mid-maart: vanwege de coronacrisis klapte de toeristische sector dicht en ook mijn werk in het hotel werd stopgezet. Tot op heden is deze sector onzeker en zijn er geen vacatures, waardoor een baan op korte termijn vrij onzeker is. Ik ben van plan om nog één jaar door te studeren aan de Internationale Hotelschool in Leeuwarden, waar ik een master wil behalen. Ik hoop dat de zomer van 2021 weer bruist van het (internationale) toerisme.

Dit betekent niet dat mijn huidige studie voor niks is geweest. In het derde jaar van de studie heb ik een marketingstage mogen lopen bij Pulitzer Amsterdam. Hier heb ik mijn voorliefde voor de hotellerie kunnen combineren met CE. Dit beviel zo enorm goed en in de toekomst zie ik mezelf een functie als Marketing Executive vervullen waarbij ik een klein team kan aansturen om zo mijn coachende kwaliteiten te benutten.

Heb je een tip voor toekomstige CE-studenten?

Bouw een netwerk op en ontwikkel jezelf zoveel mogelijk. Deze studie geeft je daar de ruimte voor.