Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Word jij mijn collega?

Tim Langstraat, docent Cyber Security: “Bij de HvA kun je je werk als docent goed combineren met werken in het bedrijfsleven.

Onze opleiding Cyber Security is zo belangrijk omdat we in Nederland verschillende opleidingen hebben die zich richten op cyber security, maar dan vooral op de procedurele kant. Wij richten ons op de technische implementatie waarmee je systemen weer veilig kunt maken. Alles wat je doet op het digitale vlak heeft te maken met security. Je werkt met persoonsgegevens, draait analyses. En er komt een stukje ethiek bij kijken, want wat gebeurt er daarna met die gegevens? We hebben vakbekwame docenten nodig om studenten bewust te maken van wat ze allemaal kunnen implementeren om systemen veiliger te maken, maar die hen ook kunnen trainen in de gedachtegang erachter; hoe analyseer je een systeem, hoe bepaal je wat nodig is en wat kun je specifiek doen om het veiliger te maken?

De lesstof die ik geef kan volgend jaar, of in twee jaar, alweer achterhaald zijn. Dat betekent dat je continu nadenkt over wat het meest relevant is om je studenten mee te geven. Bij de HvA is het mogelijk om je werk als docent te combineren met werken in het bedrijfsleven. Sommige collega’s werken bijvoorbeeld drie dagen in de week voor de hogeschool en twee dagen voor een bedrijf. Dat zien we graag omdat je dan met 1 been in de praktijk blijft staan.”

Overstap naar het onderwijs

“Ik heb in m'n leven meerdere momenten gehad waarop ik nadacht over lesgeven. Op de middelbare school overwoog ik om docent Engels te worden en tijdens mijn masteropleiding vond ik onderzoek doen erg leuk en overwoog ik een PhD. Uiteindelijk startte ik een eigen bedrijf. Na wat omzwervingen heb ik een omscholingstraject tot data-analist gedaan via Make IT Work. Daar ontdekte ik m'n liefde voor de IT. Wat ik daarnaast erg leuk vond, was mijn medecursisten dingen uitleggen en ze verder helpen in hun opdrachten. Blijkbaar is dat dus iets wat mij trekt én wat anderen ook in mij zien. Toen heb ik de stap gezet. De modulecoördinator van Business IT & Management wilde mij graag als docent voor de voltijdsopleiding HBO-ICT, maar er was een vacature beschikbaar bij Cyber Security. Een toevalstreffer!”

Dit maakt het werk belonend

“We hebben op dit moment een aantal docenten met een cyber security achtergrond, maar bijvoorbeeld ook iemand met de specialisatie European Studies. Zelf kom ik uit de marketing hoek. Maar uiteindelijk hebben we allemaal in ons werk raakvlakken (gehad) met cyber security en dat is de ervaring die we meebrengen voor onze studenten. Op het moment dat je voor een klas staat met 30 studenten, zijn er 30 perspectieven op het onderwerp dat je behandelt. En dan stelt een student net die ene vraag die je zelf niet had kunnen bedenken. Daar leer ik nog steeds ontzettend veel van. Daarnaast is het belonend om te zien hoe studenten binnenkomen en zich in korte tijd enorm ontwikkelen. Je ziet jonge pubers veranderen in startende professionals. Echt mooi om te zien.”