Jaar 2, 3 en 4

Voeding en Diëtetiek

Na afloop van jaar 1 kies je samen met jouw ontwikkelingscoach de modules voor het tweede en derde jaar die passen bij jouw studiepad. Met alle kennis en ervaringen van het eerste jaar op zak ben je klaar voor de volgende stap. Je specialiseert je verder tot professional in jouw gekozen expertise. Hiervoor stel je zelf een programma samen met passende modules. Je persoonlijke ontwikkelingscoach helpt je hierbij.

Jaar 2 en 3: kies jouw ideale studieprogramma

De opleiding Voeding en Diëtetiek heeft een flexibel studieprogramma. Dat betekent dat je zelf de modules en een minor kiest die je wilt volgen.

Hoe werkt het flexibele programma?

 • Je kiest 2 modules per semester.
 • Elke module duurt een half jaar (een semester).
 • Elke module staat voor 15 studiepunten.
 • Je volgt de gekozen modules in jaar 2 en 3.

In overleg met je ontwikkelingscoach kun je de opleiding versnellen. Je volgt dan 3 modules per semester en rondt de opleiding een half jaar eerder af.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Tijdens de modules werk je veel samen met andere studenten en professionals. Zo kun je als tweedejaars bijvoorbeeld data verzamelen om te helpen bij het onderzoek van een vierdejaarsstudent. Of je werkt samen met een fysiotherapeut aan een programma om patiënten beter te helpen bij hun herstel.

Welke modules je volgt bepaal je zelf. Je kiest de modules die passen bij jouw beroepskeuze. Hieronder zie je een paar voorbeelden van modules die belangrijk zijn voor beroepen zoals diëtist, leefstijlcoach en kwaliteitsexpert.

Diëtist

 • Food & Lifestyle
 • Food & Care
 • Food & Cure 1
 • Food & Cure 2

Leefstijlcoach

 • Food & Lifestyle
 • Food & Taste
 • Food & Cure 1
 • Food & Entrepreneurship

Kwaliteitsexpert

 • Food Safety & Quality
 • Food & Design
 • Food & Taste

Benieuwd welke modules je allemaal kunt kiezen? Hieronder vind je een overzicht van het aanbod.

 • Food & Lifestyle: je leert hoe je als coach anderen helpt om hun gedrag te veranderen. Om beter te eten en meer te bewegen bijvoorbeeld. Maar ook hoe je overgewicht voorkomt en behandelt. Ook maak je kennis met de digitale technieken (e-health) die je hierbij kunt inzetten.
 • Food & Cure I: in deze module staat de rol van voedsel bij medische behandelingen centraal. Van cardiometabole aandoeningen bijvoorbeeld, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast verdiep je je in voedselovergevoeligheid en een gerelateerde aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom. Tot slot leer je hoe je als diëtist methodisch en evidence-based handelt.
 • Food & Cure II: een verdiepende module over het behandelen van klinische ziektebeelden. De focus ligt op medische voeding en op jouw rol in een ziekenhuis of instelling. Hoe werk je effectief samen met andere specialisten? En hoe zorg je voor een goede overdracht als de patiënt jouw instelling verlaat? Daarnaast leer je kritisch redeneren, om zo het beste behandelplan voor jouw patiënt op te stellen.
 • Food & Care: als diëtist speel je een sleutelrol bij het verbeteren van beleid voor voeding en beweging in zorginstellingen. Je leert hoe je dat vanuit jouw positie binnen de organisatie het beste realiseert. Communicatie is daarbij heel belangrijk, net als het afstemmen van behandelingen op verschillende doelgroepen.
 • Food & Health Promotion: hoe pak je complexe voedingsproblemen in en rondom de grote stad aan? Dat is een van de grote vragen waar deze module om draait. Je leert hoe je met doelgroeponderzoek en interventieontwikkeling de gezondheid op wijkniveau verbetert. Ook ontwikkel je de vaardigheden om deze aanpak af te stemmen op uitdagingen zoals diversiteit in voedselculturen.
 • Food & Sport: sport en voeding gaan hand in hand. De juiste voeding zorgt ervoor dat je beter presteert en herstelt na het sporten. In deze module ontdek je hoe je sportprestaties optimaliseert met voeding. Bij recreatieve sporters en krachtsporters, in samenwerking met sportverenigingen. Zo organiseer je bijvoorbeeld met medestudenten sportevenementen voor verschillende doelgroepen.
 • Food & Taste: gezond eten gaat makkelijker als iets lekker is. Maar wat maakt iets lekker? Dat weet je na deze module. Je kunt een smaakonderzoek uitvoeren en de smaak van producten verbeteren voor diverse doelgroepen. Ook ontwikkel je kookgeletterdheid: de vaardigheid om anderen te leren koken, zodat zij makkelijk gezonde maaltijden kunnen maken.
 • Food & Media: er is steeds meer aandacht voor voeding en alles wat hiermee te maken heeft. Dat zie je ook in de media. In deze module komt dat allemaal samen. Je ontdekt foodtrends en analyseert hoe deze zich verhouden tot de media. Ook ga je zelf aan de slag met content voor (online) campagnes. Je leert journalistieke vaardigheden zoals schrijven voor het web, maar ook over digital design en vormgeving.
 • Food & Design: een praktische module waarin je zelf een duurzaam foodconcept ontwikkelt. Je doet dit samen met studenten van verschillende opleidingen, uit verschillende studiejaren.
 • Food & Entrepreneurship: ondernemen leer je in de praktijk, dus dat is precies wat je tijdens deze module doet! Je gaat aan slag met je eigen diëtetiek- of lifestylepraktijk, creëert je eigen food start-up of helpt een bestaande food start-up uit Amsterdam met professionaliseren. De tools en inhoud die je nodig hebt om je eigen onderneming te creëren, komen aan bod tijdens deze module.
 • Food Safety & Quality: in deze module staan voedselveiligheid en voedselkwaliteit centraal. Je leert voorwaarden opstellen voor het opschalen van een product aan de hand van relevante kwaliteitssystemen en wetgeving. Vervolgens breng je de opgedane kennis in de praktijk bij een start-up.

Je minor kiezen

In jaar 3 volg je naast je gekozen modules een minor. Dit is een keuzeprogramma binnen een onderwerp waar jij je verder in wilt verdiepen. Je hebt keuzevrijheid, maar er gelden ook instapvoorwaarden per minor. Wil je een minor volgen buiten de opleiding? Dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de examencommissie. Lees meer over het kiezen van een minor

Jaar 4: de echte wereld in

In jaar 4 ga je aan de slag bij een opdrachtgever. Als voedingsprofessional maak je nu écht het verschil. Een paar voorbeelden van de opdrachten die je kunt krijgen:

 • Een plan testen waarmee de GGD Amsterdam jongeren helpt om gezonder te eten.
 • Een online tool ontwerpen om cliënten van een diëtistenpraktijk te begeleiden.
 • Een innovatief voedingsproduct ontwikkelen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Je kiest zelf je opdrachtgever en het vraagstuk dat je op wilt lossen. Daarbij ontwikkel je een product waar mensen uiteindelijk echt iets aan hebben.

Ook in het vierde jaar bepaal je zelf weer hoe je jouw vaardigheden ontwikkelt. Dat kan bij één, maar ook bij meerdere opdrachtgevers. Uiteraard staat ook hierbij de ontwikkelingscoach weer voor je klaar om de beste keuze te maken.

Cassandra - Voeding en Diëtetiek
Cassandra: student - Voeding en Diëtetiek

De stage bij STACH was voor mij absoluut een hoogtepunt. Alles wat ik had geleerd tijdens de opleiding kon ik meteen toepassen in de praktijk.

Lees verder

Jaar 4: de echte wereld in

In jaar 4 ga je aan de slag bij een opdrachtgever. Als voedingsprofessional ga je nu écht het verschil maken. Een paar voorbeelden van de opdrachten die je kunt krijgen:

 • Een plan testen waarmee de GGD Amsterdam jongeren helpt om gezonder te eten.
 • Een online tool ontwerpen om cliënten van een diëtistenpraktijk te begeleiden.
 • Een innovatief voedingsproduct ontwikkelen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Je kiest zelf je opdrachtgever en het vraagstuk dat je op wilt lossen. Daarbij ontwikkel je een product waar mensen uiteindelijk echt iets aan hebben.

Ook in het vierde jaar bepaal je zelf weer hoe je jouw skills en vaardigheden ontwikkelt. Dat kan bij 1 opdrachtgever, maar ook bij meerdere opdrachtgevers. Uiteraard staat ook hierbij de ontwikkelingscoach weer voor je klaar om de beste keuze te maken.

Gepubliceerd door  Faculteit Bewegen, Sport en Voeding 17 november 2021