Hogeschool van Amsterdam

Verder studeren

Toegepaste Psychologie

Na afronding van de bachelor Toegepaste Psychologie kun je ervoor kiezen om je verder te verdiepen in het sociaalwetenschappelijk vakgebied. Dat kan via een universitaire master of via een toegepaste (hbo-)master.

Toegepaste Psychologie biedt samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) de mogelijkheid om je tijdens je hbo-opleiding voor te bereiden op een wetenschappelijke mastertrack binnen de masteropleiding Psychologie. Lees hier meer over de academische route. Vanaf het derde studiejaar kun je naast de vakken bij de HvA ook vakken bij de UvA volgen. Op de UvA leer je wetenschappelijk onderzoek doen, ontwikkel je academische vaardigheden en specialiseer je je in een masterrichting. Na het afronden van het kwalificatieprogramma kun je verschillende eenjarige psychologiemasters volgen aan de UvA.

Het voordeel van dit kwalificatieprogramma is dat je na je hbo-opleiding niet eerst een (kostbaar) schakeljaar hoeft te volgen om aan een mastertrack Psychologie te beginnen. De mastertracks zijn toelaatbaar via selectie. Een afgerond kwalificatieprogramma geeft dus niet automatisch toegang. Kijk voor meer informatie op de website van de UvA.

Bij de HvA kun je in je vierde studiejaar verschillende doorstroomminoren volgen. Via doorstroomminors krijg je vrijstellingen voor bepaalde vakken van schakeltrajecten van de UvA. Een aantal doorstroomminoren zijn:

  • Sociaalwetenschappelijk Onderzoek
  • Communicatiewetenschappen

Na het afronden van de doorstroomminor Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek met een extra universitair vak kun je zonder schakeljaar instromen in een aantal masteropleidingen van de Vrije Universiteit Amsterdam, zoals:

  • Bestuurskunde
  • Beleid, Communicatie en Organisatie (BCO)
  • Culture, Organization and Management (COM)
  • Political Science
  • Social and Cultural Anthropology (SCA)
  • Sociologie

Na de doorstroomminor communicatiewetenschap kan je naar het verkorte bachelorprogramma Communicatiewetenschappen van de UvA.

Kijk voor meer informatie over deze doorstroomminoren bij Minoren.

Als je een aantal jaar werkervaring hebt kun je aan de HvA de Master Social Work in deeltijd volgen. De master Social Work is bedoeld voor hbo-geschoolde professionals in de sectoren zorg en welzijn die verdieping zoeken in hun vakgebied en willen doorgroeien in de beroepspraktijk. De opleiding voorziet in een aantoonbare maatschappelijke behoefte: senior professionals die midden in de praktijk staan en het verschil willen maken in hun organisatie.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 26 februari 2020