Studieprogramma

Tijdens de opleiding Technische Natuurkunde ben je steeds bezig met het oplossen van praktische problemen voor bedrijven en organisaties. Je leert onder begeleiding hoe je een project aanpakt. Om je hierbij te helpen krijg je natuurkunde en wiskunde die aansluit bij de projecten waar je op dat moment mee bezig bent.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

De opleiding is als volgt opgebouwd:

Jaar 1 (propedeuse)

Het begrijpen van het abstracte natuurkundige concept is erg belangrijk. Om dit te leren ga je oefenen met natuurkundige uitdagingen. De wiskunde die we hierbij behandelen helpt je om de vraagstukken op te kunnen lossen. Alle lessen, opdrachten en projecten horen bij het thema van het blok. Zo kun je de theorie dus direct toepassen in de praktijk!

Je bent regelmatig op de campus van de HvA. Je werkt dan aan projecten en volg je je lessen natuur- en wiskunde. Voor de practica maken we o.a. gebruik van de hightech faciliteiten op het Science Park van de UvA.

Het eerste jaar is verdeeld in vier blokken van tien weken. Per blok staat een wetenschapper en een bijbehorend thema centraal. In het eerste jaar zijn dat de volgende:

  • Mechanica en de wereld van Isaac Newton,
  • Thermodynamica en de wereld van Maria Telkes
  • Golftheorie en de wereld van Leon Theremin
  • Elektromagnetisme en de wereld van James Clark Maxwell

Mechanica en de wereld van Isaac Newton
Het verhaal van Newton die de zwaartekracht beschreef nadat een appel op zijn hoofd viel is natuurlijk erg bekend. Maar wist je dat Newton nog veel meer heeft betekend voor de natuurkunde? Zo worden zijn wetten bijvoorbeeld ook nu nog gebruikt om wolkenkrabbers stabiel te houden.
In dit blok ga je aan de slag met zijn bekendste wetten en ga je de lucht in: Je bouwt een waterraket die je gaat lanceren.

Thermodynamica en de wereld van Maria Telkes
Een pizza bakken door alleen gebruik te maken van de zon? Dat kan met een zonneoven. Door het gebruik van verschillende spiegels concentreert de warmte van de zon zich op een bakplaat. Maar dat is niet het enige wat je met thermodynamica leert: je leert ook welke materialen je het beste kunt gebruiken voor het isoleren van huizen en hoe je warmte in kunt zetten om een motor (stirling engine) te laten werken.

Golftheorie en de wereld van Leon Theremin
Ken je de Theremin? Dit muziekinstrument bespeel je zonder het aan te raken. In het derde blok bouw je een digitale variant van dit instrument. Daarnaast leer je wat licht en geluid met elkaar te maken hebben, hoe resonantie bruggen kan laten instorten en hoe je geluid kunt gebruiken bij de behandeling van nierstenen.

Elektromagnetisme en de wereld van James Clark Maxwell
Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige dingen in je magnetron sneller warm worden dan andere? En wat hebben een radioantenne, bluetooth en verlichting eigenlijk met elkaar gemeen? In het vierde blok krijg je alle antwoorden. Ook ga je aan de slag met rekenmodellen om veiligheid van elektronische producten te bepalen.

Technische natuurkunde - jaar 1 & 2

Hoofdfase

Jaar 2
Het tweede jaar bestaat opnieuw uit vier blokken van tien weken. In ieder blok staat weer een wetenschapper centraal. In dit jaar zijn dat Curie (radioactiviteit), Huygens (optica, lenzen en golftheorie), Schrödinger (kwantummechanica) en Van der Waals (materiaaleigenschappen). Ook in dit jaar ga je tijdens de blokken weer lessen natuurkunde en projectmatig werken afwisselen.

Jaar 3 en 4
Naast je minor aan het begin van jaar 3 en het afstudeertraject in jaar 4, staan in deze jaren twee thema’s centraal: energietechniek en kwantumtechnologie. Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer je buiten de deur bent. Je gaat bij één van onze afstudeerateliers aan het werk in multidisciplinaire teams. Je werkt samen met studenten van andere richtingen, met docenten en met onderzoekers.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 14 februari 2022