Hogeschool van Amsterdam

Toelatingseisen

Heb je een vwo-diploma? Dan zijn er geen extra toelatingseisen. Heb je een havo of mbo niveau 4 diploma? Dan gelden er voor jou extra toelatingseisen.

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden de toelatingstoetsen voor de Pabo gespreid afgenomen in de periode half juni t/m half december. Je kunt in september dus starten aan de Pabo zonder de toelatingstoetsen te hebben gehaald. De voorwaarde is dan wel dat je uiterlijk 1 januari 2021 alsnog de toelatingstoetsen behaalt. Voor ieder vak waarvoor je de toets moet doen krijg je twee kansen. Haal je de toelatingstoetsen niet voor 1 januari 2021? Dan kun je niet verder studeren aan de Pabo.

Na je aanmelding in Studielink ontvang je van ons een bericht met een aanmeldlink voor de toetsen. Had je je al ingeschreven voor de toelatingstoetsen in juni, juli of augustus en heb je bericht gehad van Cito dat je bent uitgeschreven? We nemen snel contact met je op en sturen je dan een nieuwe aanmeldlink voor de toelatingstoetsen.

Wil je je voorbereiden op de toetsen? Kijk dan op https://www.goedvoorbereidnaardepabo.nl/studenten/.

Ik heb een havo-diploma

Kom je van de havo, dan moet je een landelijke toelatingstoets maken voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Heb je eindexamen gedaan in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en een van de vakken biologie, natuurkunde of natuur, leven & technologie dan hoef je de landelijke toelatingstoets(en) niet te maken.

Ik heb een mbo-diploma

Heb je een mbo niveau 4 diploma? Dan moet je een landelijke toelatingstoets maken voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Voorbereiden op de toelatingstoets

Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je informatie over de toetsen, de regels voor toetsdeelname en materiaal dat je kunt gebruiken voor zelfstudie. Studeer je aan het mbo? Vraag dan op het eigen ROC of je jezelf tijdens jouw mbo-opleiding kunt voorbereiden op de toelatingstoetsen, bijvoorbeeld via een keuzedeel. De Pabo HvA werkt hiervoor samen met het ROC van Amsterdam (West, Amstelland en Hilversum), ROC TOP en het Regiocollege.

Aanmelden voor een toelatingstoets

Nadat je je via Studielink hebt ingeschreven voor de opleiding ontvang je in het voorjaar informatie over de manier waarop je jezelf kunt aanmelden voor deelname aan de toelatingstoets(en) in de periode april - augustus.

Meer weten over de toelatingstoets?

De website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl geeft je alle informatie over de toetsen.

Andere diploma's?

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma, dan moet jouw diploma gewaardeerd worden door de HvA. Naast een geschikt diploma, geldt voor Nederlandstalige opleidingen dat je alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, niveau II (NT2) behaald hebt. Meer informatie over diplomawaardering.

Taal- en Schakeltraject

Wil je je voorbereiden op het Staatsexamen NT2 programma II en/of mis je een vak op je buitenlandse diploma (minimaal havo 5-niveau), dan kun je een voorbereidend traject volgen: het Taal- en Schakeltraject.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Deficiëntie- en opfriscursussen

De volgende mogelijkheden worden geboden:

  • Om vakken te volgen (inclusief toetsing), waarin je geen eindexamen hebt gedaan, maar die nodig zijn om toegelaten te worden (deficiëntie).
  • Om vakken, waarin je wel eindexamen hebt gedaan, bij te spijkeren (opfrissen).
  • Als je een MBO-4 diploma hebt en je kennis van een vak wilt bijspijkeren (opfrissen).

Meer informatie over deficiëntie- en opfriscursussen.

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 26 augustus 2020