Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Oefentherapie

Bij bewegingsklachten en sportblessures denkt men vaak als eerste aan de fysiotherapeut. Maar als die klachten blijven terugkeren, is er meer aan de hand. Ze kunnen te maken hebben met de manier van bewegen of iemands levensstijl. En dat is het terrein van de oefentherapeut.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Studieopbouw

In het eerste studiejaar maak je kennis met het beroep van de oefentherapeut en loop je een dag in de week stage. In jaar 2 ga je dieper in op de stof en aan de slag met complexere projecten en vraagstukken. Om een goed beeld te krijgen van het werkgebied van de oefentherapeut loop je gedurende een halfjaar een dag in de week een oriënterende stage. Ook loop je twee weken lang fulltime stage in een zorginstelling. In dit jaar wordt ingegaan op mensen met ziektes als astma, reuma of bijvoorbeeld stress. Aan het einde van dit jaar moet je in staat zijn om aan de slag te gaan in de praktijk en stage te lopen als behandelend oefentherapeut.

In jaar 3 kies je een afstudeerrichting. Dit doe je door de laatste drie onderdelen van je studie (minor, afstudeerstage en afstudeeronderzoek) te richten op dezelfde doelgroep en werkomgeving (b.v. geriatrie en revalidatie oefentherapie) of te kiezen voor diversiteit en de laatste drie onderdelen uit te voeren in verschillende werkomgevingen van de oefentherapeut. Dit laatste betekent dat je kiest voor de afstudeerrichting Algemene oefentherapie. Via alle afstudeerrichtingen word je een bevoegd Oefentherapeut, echter je werkervaring en netwerk in het werkveld is verschillend en vormt een persoonlijke basis voor je verdere professionele ontwikkeling.

Is Oefentherapie iets voor jou?

Welke eigenschappen en interesses hebben onze studenten en waarom kiezen voor Oefentherapie aan de HvA?

Lees verder

Vaste onderdelen elk studiejaar

In ieder studiejaar komen de volgende vaste onderdelen terug:

  • Gezondheidsvraagstukken: werken aan opdrachten zoals je die in de praktijk tegenkomt.
  • Body of knowledge and skills: ondersteunende kennis, inzichten en vaardigheden door middel van praktijkonderwijs, (gast)colleges en gerichte oefenopdrachten.
  • Stages: in elk jaar van de opleiding loop- en werk je mee in het oefentherapeutisch werkveld.
  • Studiebegeleiding: op basis van je ontwikkeling leer je plannen te maken die je helpen om je studie goed te doorlopen en je voor te bereiden op je toekomst na afronding van de opleiding.

Studie in Cijfers

Een goede voorbereiding op je studiekeuze is belangrijk. Het schema 'Studie in cijfers' helpt je om een passende en objectieve keuze te maken. Waar mogelijk vind je naast het cijfer van de HvA-opleiding ook de landelijke score. Zo krijg je op een snelle en herkenbare manier een beeld van de opleiding. Voor meer informatie: zie de toelichting (pdf).

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 26 augustus 2021