Hogeschool van Amsterdam

Start studiejaar

Oefentherapie

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

1. Rond je inschrijving af

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten. Dit jaar wordt de studiekeuzecheck online aangeboden.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Check je persoonlijke inschrijfchecklist.

Pas als je alle stappen voltooid hebt, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres, weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink .

2. Bereid je goed voor

MijnHvA is de start van elke studiedag. Log in met je HvA-ID en vind je rooster, info over je vakken, cijfers en mededelingen van je docenten. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding met praktische informatie over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding.
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden. De studiegids is vanaf begin juli beschikbaar.

Bij de opleiding Oefentherapie wordt gebruik gemaakt van studieboeken waarvan een deel online beschikbaar zijn via een “BSL Academy”. De BSL Academy is een online leeromgeving en biedt je altijd en overal toegang tot de actuele Bohn, Stafleu en van Loghum (BSL) collectie leermiddelen, met theorie, video’s en toetsen. Aankomend studiejaar kan jij gebruik maken van de BSL Academy Oefentherapie HvA 1e jaars 2020-2021. Meer informatie over de BSL Academy vindt je als je verderop op deze pagina.

Niet alle verplichte studieboeken van de boekenlijst zijn van de uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum (BSL) en zijn om die reden dan ook niet via de BSL Academy beschikbaar. Op de website van Studystore (https://www.studystore.nl/ ) is de totale boekenlijst van de Propedeuse te vinden. Via de website van studystore kun je zien welke via de BSL Academy digitaal beschikbaar worden gesteld en welke boeken je aanvullend moet aanschaffen.
Het is vanuit de opleiding niet verplicht om de studieboeken via de BSL Academy aan te schaffen. Je kunt via Studystore ook alle boeken fysiek aanschaffen als je dat prettig vindt.

Voordelen en aanschaf BSL Academy

Met de BSL Academy kun je:

 • studeren waar en wanneer je maar wilt (alle boeken zijn digitaal)
 • je goed voorbereiden op tentamens door middel van toetsen
 • súper snel en eenvoudig zoeken in digitale boeken, video’s en andere leermiddelen
 • annotaties, aantekeningen en groepen maken
 • makkelijk informatie delen via hyperlinks
 • altijd studeren met de meest recente boeken omdat we herzieningen automatisch toevoegen

Je kunt de BSL Academy kopen voor € 194,- per jaar. Hiermee ben je goedkoper uit in vergelijking met het aanschaffen van de papieren boeken.

Wat moet je doen?

Om toegang te krijgen tot de BSL Academy moet je deze aanschaffen in de BSL shop. Na aankoop krijg je direct je activatiemail en kun je aan de slag.

https://www.bsl.nl/shop/student/hbo/hva/boekenlijsten-oefentherapie

Laten we er niet van uitgaan maar mocht je onverhoopt vroegtijdig stoppen met je studie dan hanteert BSL de volgende regel m.b.t. restitutie:

 • Bij een licentie voor 1 jaar:
 • Restitutie indien je voor 1 februari 2021 stopt: 25% op de totaalprijs

Nog een leuk voordeeltje: 15% korting op een selectie studieboeken

In de BSL shop kun je naast de BSL Academy ook studieboeken met 15% korting kopen (waaronder een anatomische atlas: Prometheus Algemene anatomie en bewegingsapparaat)
Bestel snel en eenvoudig alle BSL leermiddelen die je nodig hebt voor je studie!
In het veld ‘kortingscode invoeren’ vul je deze code in: BSL-2020

Software

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Via SURFspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smart phones.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. inchecken in een HvA-gebouw, printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via mijnhvapas.nl . Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen.

Als je je collegekaart aanvraagt voor 3 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd. Vraag je je collegekaart na 3 september aan, dan kun je deze ophalen bij het Servicepunt van jouw campus. Je ontvangt een mail zodra je collegekaart klaar ligt.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij het Servicepunt van jouw campus. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar ligt deze voor je klaar bij een Servicepunt. De locatie van jouw Servicepunt vind je in de A-Z-lijst onder Servicepunten en Klantenservicebalies .

Ben jij de eerste in je gezin die gaat studeren in het hoger onderwijs? Dan komt er veel op je af. Tijdens HvA Tune In zorgen we samen voor een goede start.

Projectmatig werken, huiswerk en tentamens maken: een hbo-opleiding vraagt om kennis, vaardigheden en vooral doorzettingsvermogen. Tijdens 19, 20 en 21 augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escaperoom-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn:

 • hbo-vaardigheden
 • samenwerken in projectgroepen
 • plannen
 • informatie en hulp zoeken
 • netwerken

Ook deelt een oudejaarsstudent zijn ervaring met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos en er is plek voor 70 deelnemers.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar www.hva.nl/tune-in voor meer informatie en meld je aan.

Groepsindeling

Via deze pagina https://fg.mijnhva.nl/nl/Onderwijs/Oefentherapie-mensendieck/Paginas/default.aspx kom je op de plek waar we de groepsindeling van de propedeuse bekend gaan maken. De De groepsindeling komt uiterlijk 26 augustus online.

Voor alle studenten begint het schooljaar met een openingscollege. Dit college vindt plaats op maandag 31 augustus, zie het rooster voor de exacte tijd en het lokaal.

Wil je met samen met iemand in de klas? Laat dat dan uiterlijk 20 augustus weten via p.b.voorn@hva.nl

Vergeet deze pagina ook niet te volgen als je dat nog niet hebt gedaan, via deze manier krijg je mededelingen die relevant zijn voor de gehele opleiding ook mee.

Rooster

Het rooster wordt gepubliceerd op maandag 24 augustus en is te vinden via deze link: rooster.hva.nl

Als klascode kun je de volgende codes invullen: LM-1A1, LM-1A2, LM-1B1 of LM-1B2. Op die manier krijg je een overzicht van hoe het onderwijs er voor de groepen uitziet.

Zolang het kan, binnen de maatregelen rond Covid-19, zal het aankomend jaar het onderwijs deels in het Nicolaas Tulp Huis (NTH – HvA) op de Tafelbergweg plaats vinden en deels Online. Dit is ook in het rooster terug te vinden.

Op dit moment is het zo geroosterd dat jullie op 2 dagen fysiek in het Nicolaes Tulphuis (NTH) van de HvA les hebben (woensdagen en vrijdagen). De lessen op locatie vinden dan plaats tussen 10.00u en 14.00. Op dinsdagen is er hoofdzakelijk online onderwijs. Maandagen en donderdagen zijn gereserveerd voor zelfstudie of toetsing. Let op op maandag 31 augustus wordt je, zoals eerder vermeld, fysiek aanwezig geacht op het NTH.

Aangezien een deel van het onderwijs online is is het nu alvast verstandig om je studieplek thuis goed in te richten. Zorg daarbij ook voor devices waarop geluid, microfoon en camera goed werken.

Tips hierover vind je op deze website: https://www.hva.nl/studerenopafstand

In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt, lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte . Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding .

3. Je eerste dagen bij de HvA

Introductieweek faculteit Gezondheid

Beste nieuwe student, na de zomer start je met jouw opleiding aan de faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam! Hoe kun je jouw studentenleven beter beginnen dan met een introductieweek? Studievereniging Venae organiseert daarom van 24 t/m 27 augustus 2020, in samenwerking met de faculteit Gezondheid, de online introductieweek die je niet wilt missen!

Meer informatie en inschrijven

HvA Introductieweek

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om allemaal tegelijk samen te komen tijdens de introductieweek. Omdat we het belangrijk vinden dat je je welkom voelt, jouw studiegenoten en de HvA leert kennen en een voorproefje krijgt op jouw studentenleven werken we op dit moment aan een aangepast programma, zodat jij een sterke start maakt bij de HvA.

Meer informatie over deze activiteiten kun je (binnenkort) vinden op de HvA introductiepagina.

Als student van de HvA kan je via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding.

Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • WhatsApp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Telefoon: 020 - 595 1405 (werkdagen 09.30 - 13.30u.)
 • E-mail: studievoorlichting@hva.nl

Volg de HvA via de social media:

Locatie

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 27 augustus 2020