Hogeschool van Amsterdam

Oefentherapie Mensendieck

Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck. Bachelor, voltijd

Over de meeste bewegingen en houdingen denk je helemaal niet na; je maakt ze automatisch. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor je lijf. Deze kunnen klachten als rug-, nek- of schouderpijn veroorzaken. Ook ziektes als reuma, astma of stress kunnen fysieke klachten opleveren.

Als oefentherapeut analyseer je samen met je cliënt welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Je leert hen hun gedrag zo aan te passen dat zij deze klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen. Een oefentherapeut kijkt naar de gehele persoon en alles wat met de klachten te maken kan hebben.

In jaar 1 maak je kennis met het beroep. Ook loop je een dag in de week stage. Jaar 2 staat in het teken van de mens met ziektes. In jaar 3 loop je twintig weken stage en volg je een minor. Wil je je specialiseren binnen de oefentherapie? Vanaf jaar 3 kun je een afstudeerrichting volgen. In jaar 4 loop je nogmaals twintig weken stage en doe je een afstudeerproject.

Lees meer

Als oefentherapeut kun je bij tal van organisaties aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als kindertherapeut, zwangerschapstherapeut, psychosomatisch therapeut (behandelt ook psychische klachten) of revalidatietherapeut. Ook kun je bij een bedrijf gaan werken om te adviseren over gezond blijven werken of na de opleiding een eigen praktijk starten. Specialiseren in werken met bepaalde doelgroepen is tijdens de opleiding al mogelijk, maar ook na afstuderen zijn hier binnen het werkveld genoeg mogelijkheden voor.

Lees meer

Je wordt tot deze studie toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 juni 2020 in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer
Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Studenten en een docent Oefentherapie vertellen jou in deze video hoe zij dansers van de Academie Theater en Dans (AHK) leren hoe zij blessures kunnen genezen en voorkomen. 

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid
Martijn - Student jaar 3 Oefentherapie

Het leukste wat ik tot nu toe heb geleerd is hoe je met behulp van gesprekstechnieken cliënten kunt coachen tot gezond beweeggedrag.

Lees verder