Hogeschool van Amsterdam

Oefentherapie

Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck. Bachelor, voltijd

Een hockeyer die alleen met pijnscheuten een punt kan scoren. Een breakdancer wiens rug niet zo blij is met een back spin. Een moeder met overgewicht die zonder pijn haar peuter niet in of uit het fietsstoeltje krijgt. Of misschien wel een bejaarde automobilist die door die stijve nek nauwelijks achterom kan kijken. Als je bent opgeleid tot oefentherapeut zouden deze mensen zo maar jouw cliënten kunnen zijn.

De oefentherapeut analyseert samen met zijn cliënten welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Hij leert hen bij het sporten en bewegen hun spieren anders te gebruiken of hun levensstijl zo aan te passen dat zij die klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen.

De opleiding Oefentherapie werkt met competentiegericht onderwijs. Je lost actuele beroepsvraagstukken op waarin je kennis, vaardigheden en beroepshouding samenkomen. De aard van de opdrachten verschilt en wordt complexer naarmate je vordert in de opleiding.

Lees meer

Deze opleiding biedt studenten 17 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken. Een contactuur is een onderwijsuur (van 50 minuten) waarbij een docent aanwezig is.

Lees meer

Met de opleiding Oefentherapie word je opgeleid tot paramedisch therapeut op het gebied van dagelijks bewegen. Functies als oefentherapeut, gezondheidscoach, zwangerschapstherapeut, bewegingsdeskundige of bedrijfsoefentherapeut behoren tot de beroepsmogelijkheden. Je kunt binnen een bedrijf of instelling aan de slag of je begint voor jezelf.

Lees meer

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo-, of mbo-4 diploma. Er zijn geen aanvullende eisen. Wel adviseren we je biologie te kiezen voor een betere aansluiting.

Lees meer

Schrijf je uiterlijk op 1 mei in via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en verkrijgen van een DigiD neemt ca. 5 werkdagen in beslag. Na inschrijving is het verplicht om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Je wordt hiervoor door de opleiding uitgenodigd en krijgt een studiekeuzeadvies.

Lees meer

Studenten en een docent Oefentherapie vertellen jou in onderstaande video hoe zij dansers van de Academie Theater en Dans (AHK) leren hoe zij blessures kunnen genezen en voorkomen. 

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid