Hogeschool van Amsterdam

Oefentherapie

Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck. Bachelor, voltijd

Over de meeste bewegingen en houdingen denk je helemaal niet na; je maakt ze automatisch. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor je lijf en kunnen klachten als rug-, nek- of schouderpijn veroorzaken. Ook ziektes als reuma, astma of stress kunnen fysieke klachten opleveren. Als oefentherapeut analyseer je samen met je cliënt welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Je leert hen hun gedrag zo aan te passen dat zij deze klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen.

Wat houdt de opleiding in?

Als oefentherapeut heb je kennis nodig over in huis over bewegen, gedrag en zelfredzaamheid zowel bij ziekten als bij gezonde mensen. Zo doe je tijdens de opleiding bijvoorbeeld medische kennis op over ziekten die het bewegen beïnvloeden, kennis van het lichaam en hoe wij bewegen en kennis van psychologie en gedragsverandering. Ook ga je aan de slag met motivatie- en coaching vaardigheden.

Lees meer over het studieprogramma van Oefentherapie

Wat word je met de opleiding?

Minder stress, gezonder eten en drinken en meer bewegen, het houdt veel mensen bezig. Als oefentherapeut kun je dan ook bij tal van organisaties aan de slag. Denk aan een revalidatiecentrum, bedrijf of gemeente. Je kunt natuurlijk ook je eigen praktijk starten.

Lees meer over de beroepsmogelijkheden na de opleiding Oefentherapie

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt toegelaten tot de opleiding met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel een aanbeveling: het vak Biologie. Daarnaast is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht om te mogen starten met de opleiding.

Lees meer over de toelatingseisen voor de opleiding Oefentherapie

Wanneer en hoe schrijf je je in?

Voor het studiejaar 2021-2022 kun je je vanaf 1 oktober 2020 tot uiterlijk 1 mei 2021 inschrijven. Na inschrijving via Studielink ontvang je een uitnodiging voor de verplichte studiekeuzecheck.

Lees meer over inschrijven voor de opleiding Oefentherapie
Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid