Hogeschool van Amsterdam

Beroepsmogelijkheden

Oefentherapie

De oefentherapeut analyseert samen met zijn cliënten welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Hij leert hen bij het sporten en bewegen hun spieren anders te gebruiken of hun levensstijl zo aan te passen dat zij die klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen.

Je werkt met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je behandelt en begeleidt mensen met langdurige pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Als oefentherapeut kun je een eigen praktijk starten, bij een instelling of bij een bedrijf aan de slag.

Als oefentherapeut kun je je specialiseren in bepaalde doelgroepen. Bijvoorbeeld met behulp van een van de afstudeerrichtingen. Maar ook is een specialisatie binnen het werkveld mogelijk. Je kunt gaan werken als kindertherapeut, zwangerschapstherapeut, psychosomatisch therapeut (behandelt ook psychische klachten) of revalidatietherapeut voor ouderen.  

Waar kun je gaan werken?

Je kunt je eigen praktijk starten, of je als zelfstandige vestigen in het gezondheidscentrum. Je kunt gaan werken in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis. Ook kun je bij een bedrijf gaan werken om te adviseren over gezond blijven werken. Oefentherapeut is een veelzijdig beroep waarmee je een positieve bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van mensen in hun thuis- en werksituatie. Je expertises zijn dagelijks bewegen en het veranderen van gedrag. Je doet dankbaar werk, want je begeleidt mensen bij het ontdekken en volhouden van gezond beweeggedrag. Daardoor ervaren ze als het goed is minder (pijn)klachten en kunnen ze blijven werken en bewegen.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 23 oktober 2018