Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Oefentherapie Mensendieck

De opleiding Oefentherapie werkt met praktijkgericht onderwijs. Je lost vraagstukken op uit de beroepspraktijk waarin jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding samenkomen. Je voert veel verschillende opdrachten uit die gedurende de opleiding steeds complexer worden.

Als oefentherapeut heb je de nodige kennis in huis over  bewegen, gedrag en zelfredzaamheid zowel bij ziekten als bij gezonde mensen . Bijvoorbeeld de medische kennis over ziekten die het bewegen beïnvloeden,  kennis van het lichaam en hoe wij bewegen  en kennis van psychologie en gedragsverandering . Je moet goed kunnen samenwerken met andere zorgprofessionals en om mensen te leren het zelf te doen, beschik je over coachende kwaliteiten.

Opbouw studieprogramma

In het eerste studiejaar maak je kennis met het beroep van de oefentherapeut en loop je een dag in de week stage. In jaar 2 ga je dieper in op de stof en aan de slag met complexere projecten en vraagstukken. In dit jaar wordt ingegaan op mensen met ziektes als astma, reuma of bijvoorbeeld stress. Aan het einde van dit jaar moet je in staat zijn om aan de slag te gaan in de praktijk en stage te lopen als behandelend oefentherapeut.

In jaar 3 kies je een afstudeerrichting. Dit doe je door de laatste drie onderdelen van je studie (minor, afstudeerstage en afstudeeronderzoek) te richten op dezelfde doelgroep en werkomgeving (b.v. geriatrie en revalidatie oefentherapie) of te kiezen voor diversiteit en de laatste drie onderdelen uit te voeren in verschillende werkomgevingen van de oefentherapeut. Dit laatste betekent dat je kiest voor de afstudeerrichting Algemene oefentherapie. Via alle afstudeerrichtingen word je een bevoegd Oefentherapeut, echter je werkervaring en netwerk in het werkveld is verschillend en vormt een persoonlijke basis voor je verdere professionele ontwikkeling.

In ieder studiejaar komen de volgende vaste onderdelen terug:

  • Beroepsvraagstukken: werken aan opdrachten zoals je die in de praktijk tegenkomt.
  • Body of knowledge and skills: ondersteunende kennis, inzichten en vaardigheden door middel van trainingen, (gast)colleges en gerichte oefenopdrachten.
  • Stages: in elk jaar van de opleiding loop- en werk je mee in het oefentherapeutisch werkveld.
  • Studiebegeleiding: op basis van je ontwikkeling leer je plannen te maken die je helpen om je studie goed te doorlopen en je voor te bereiden op je toekomst na afronding van de opleiding.

Om als oefentherapeut in staat te zijn met andere (para)medische disciplines samen te werken, zijn er verschillende studieonderdelen waarin je met studenten van andere opleidingen werkt aan projecten waarbij iedereen zijn eigen expertise en kracht inbrengt.

WAT LEER JE?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Studiegids

In de studiegids vind je meer informatie over je vakken.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 24 februari 2020