Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Oefentherapie

De opleiding Oefentherapie werkt met praktijkgericht onderwijs. Je lost beroepsvraagstukken op uit de praktijk waarin jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding samenkomen. Je voert veel verschillende opdrachten uit die gedurende de opleiding steeds complexer worden.

In het eerste studiejaar maak je kennis met het beroep en de diverse werkpraktijken van de oefentherapeut. In jaar 2 ga je aan de slag met complexere projecten en vraagstukken. Aan het einde van dit jaar moet je in staat zijn om aan de slag te gaan in de praktijk en stage te lopen als behandelend oefentherapeut.

Vanaf jaar 3 ga je meer richting geven aan jouw toekomstige beroep. Je hebt vanaf dit studiejaar de mogelijk om te kiezen uit een van de vier afstudeerrichtingen om je te specialiseren in een bepaalde doelgroep, zoals kinderen of ouderen. Indien je ervoor kiest om een afstudeerrichting te volgen, volg je in jaar 3 een minor die aan de richting is verbonden. In het laatste jaar van de opleiding verdiep je je verder in de afstudeerrichting via een praktijkstage en een afstudeerproject. Als je de afstudeerrichting hebt doorlopen krijg je een aantekening op je diploma.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om geen afstudeerrichting te volgen, maar zelf te kiezen hoe je jouw laatste twee jaar van de opleiding invult. Je kiest dan zelf een minor, stage en afstudeerproject en wordt opgeleid tot generieke oefentherapeut.

LEERLIJNEN

In ieder studiejaar komen de volgende vaste onderdelen terug:

  • Beroepsvraagstukken: werken aan opdrachten zoals je die in de praktijk tegenkomt.
  • Body of knowledge and skills: ondersteunende kennis, inzichten en vaardigheden door middel van trainingen, (gast)colleges en gerichte oefenopdrachten.
  • Stages: in elk jaar van de opleiding loop- en werk je mee in oefentherapeutische praktijken.
  • Studiebegeleiding: op basis van je ontwikkeling leer je plannen te maken die je helpen om je studie goed te doorlopen en je voor te bereiden op je toekomst na afronding van de opleiding.

Om als oefentherapeut in staat te zijn met andere (para)medische disciplines samen te werken, zijn er verschillende studieonderdelen waarin je met studenten van andere opleidingen werkt aan projecten waarbij iedereen zijn eigen expertise en kracht inbrengt.

WAT LEER JE?

Studiegids

In de studiegids vind je meer informatie over je vakken.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 12 december 2018