Hogeschool van Amsterdam

Jaar 1

Oefentherapie Mensendieck

Je maakt in het eerste jaar van de opleiding kennis met het beroep van oefentherapeut. Je leert de basiskennis- en vaardigheden voor de uitvoering van het beroep.

DE GEZONDE MENS

In het eerste studiejaar staat de mens met overbelastingsklachten centraal: hoe herstellen personen en hoe motiveer je mensen om hun beweeggedrag te veranderen?

Je gaat aan de slag met beroepsvraagstukken waar oefentherapeuten in het werkveld mee te maken krijgen. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van een oefenprogramma voor kinderen met overgewicht of een cursus voor bouwvakkers over gezonder bewegingsgedrag op het werk. Daarnaast doe je kennis op over houdingen, bewegingen en menselijk gedrag. Je krijgt vakken als Anatomie, Biomechanica, Pathologie en Psychologie.

Ook leer je vaardigheden die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep. Dit zijn vaardigheden die te maken hebben met hoe je individuen of groepen begeleidt, hoe je cliënten coacht en hoe je goed kunt communiceren met je cliënt. Om een goed beeld te krijgen van het werkgebied van de oefentherapeut loop je gedurende een halfjaar een dag in de week een oriënterende stage. Ook loop je twee weken lang fulltime stage in een zorginstelling.

Doordat je in het eerste jaar kennismaakt met de verschillende werkpraktijken van de oefentherapeut kom je ook al in aanraking met de afstudeerrichtingen waar je mogelijk vanaf jaar 3 een keuze uit gaat maken.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Bindend studieadvies

In het eerste studiejaar moet je bij de HvA 60 studiepunten halen. Haal je minder dan 50 studiepunten, dan geeft de HvA je een afwijzend bindend studieadvies (BSA). Dit betekent dat je niet verder kunt gaan met de opleiding. Samen met je studiebegeleider bespreek je dan bij welke andere opleiding je eventueel meer op je plek bent. Een studiepunt staat voor 28 uur studietijd. Lees meer over de BSA-norm.

Studiegids

Lees meer over de vakken per studiejaar in de studiegids.  

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 24 februari 2020