Hogeschool van Amsterdam

De studie

Oefentherapie Mensendieck

Bij bewegingsklachten en sportblessures denkt men vaak als eerste aan de fysiotherapeut. Maar als die klachten blijven terugkeren, is er meer aan de hand. Ze kunnen te maken hebben met de manier van bewegen of iemands levensstijl. En dat is het terrein van de oefentherapeut.

Oefentherapie iets voor jou?

Deze opleiding past bij jou als je het leuk vindt om mensen te motiveren gezonde keuzes te maken. Je bent creatief, nieuwsgierig, ondernemend, zelfstandig en energiek. Je kan goed met mensen omgaan en hebt uiteraard iets met het menselijke lichaam, gezondheid en beweging. Maar waar je vooral in geïnteresseerd bent, is de mens achter de klacht. Die wil je in beweging krijgen.

WAAROM OEFENTHERAPIE AAN DE HVA?

De opleiding Oefentherapie heeft begin 2017 het bijzonder kenmerk ‘Communities of Practice’ ontvangen van de NVAO. Deze organisatie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs. Een Community of Practice is een leeromgeving die door de opleiding wordt gecreëerd. Hier komen onderwijs, onderzoek en werkpraktijk samen.

In de onderstaande video vind je een voorbeeld hiervan. In de video is te zien hoe studenten van de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) worden gescreend door Oefentherapie studenten. De ALO’ers voeren verschillende oefeningen uit en de oefentherapeuten observeren hoe zij dit doen. Aan de hand van deze observaties krijgen de ALO’ers een specifiek beweegadvies mee dat op hen is afgestemd. Dit is bedoeld om hen te helpen hun beweeggedrag aan te passen, zodat ze blessures die ze mogelijk oplopen tijdens de opleiding zelf kunnen voorkomen. Deze screening is onderdeel van een onderzoek.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Waar kun je gaan werken?

Minder stress, gezonder eten en drinken en meer bewegen, het houdt veel mensen bezig. Als oefentherapeut kun je dan ook bij tal van organisaties aan de slag. Denk aan een revalidatiecentrum, bedrijf of gemeente. Je kunt natuurlijk ook je eigen praktijk starten.

Oefentherapeut is een veelzijdig beroep waarmee je een positieve bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van mensen in hun thuis- en werksituatie. Je expertises zijn dagelijks bewegen en het veranderen van gedrag. Je doet dankbaar werk, want je begeleidt mensen bij het ontdekken en volhouden van gezond beweeggedrag. Daardoor ervaren ze als het goed is minder (pijn)klachten en kunnen ze blijven werken en bewegen. Lees hier meer over de beroepsmogelijkheden.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 24 februari 2020
Sarah Kwaks - Student Oefentherapie in afstudeerfase

Je leert niet alleen hoe je cliënten op een gezonde manier laat bewegen. Je bent ook bezig met een stuk gedragsverandering.

Lees verder