Hogeschool van Amsterdam

De studie

Oefentherapie

De oefentherapeut kijkt niet alleen naar de afzonderlijke fysieke klachten, maar naar het gehele individu en alles wat met de klachten te maken kan hebben. Indien nodig, betrekt hij ook de naasten bij de behandeling, zoals ouders, partners of verzorgers.

Bij sportblessures en bewegingsklachten denkt men vaak als eerste aan de fysiotherapeut. Maar als die klachten blijven terugkeren, is er meer aan de hand. Ze kunnen te maken hebben met de manier van bewegen of iemands levensstijl. En dat is het terrein van de oefentherapeut.

WAAROM OEFENTHERAPIE AAN DE HVA?

Begin 2017 heeft de opleiding Oefentherapie een bijzonder kenmerk ‘Communities of Practice’ ontvangen van de NVAO. Deze Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs. De Communities of Practice zijn leergemeenschappen waarin onderwijs, onderzoek en werkpraktijk samenkomen. In de onderstaande video vind je een mooi voorbeeld van een Community of Practice.

WAAR GA JE WERKEN?

Minder stress, gezonder eten en drinken en meer bewegen, het houdt veel mensen bezig. Als oefentherapeut kun je dan ook bij tal van organisaties aan de slag. Denk aan een revalidatiecentrum, bedrijf of gemeente. Je kunt natuurlijk ook je eigen praktijk starten.

Mensen die vaak een beroep doen op een oefentherapeut zijn o.a. zwangere vrouwen, mensen met nek – of rugklachten, mensen met slaapproblemen, kinderen met ontwikkelingsproblemen , ouderen met problemen met dagelijks bewegen, en mensen met een fysiek zwaar of eenzijdig beroepen zoals horecamedewerkers,  kantoormedewerkers, tandartsen, (prof)sporters, dansers en  muzikanten .

Vind je het leuk om je te specialiseren in een bepaalde doelgroep? Dan kun je bijvoorbeeld een kinderoefentherapeut, arbeids- en bedrijfsoefentherapeut of geriatrisch revalidatieoefentherapeut worden. Op deze pagina lees je meer over de uiteenlopende beroepsmogelijkheden.

Je bent van meerdere markten thuis

Als oefentherapeut heb je de nodige kennis in huis over  bewegen, gedrag en zelfredzaamheid zowel bij ziekten als bij gezonde mensen . Bijvoorbeeld de medische kennis over ziekten die het bewegen beïnvloeden,  kennis van het lichaam en hoe wij bewegen  en kennis van psychologie en gedragsverandering . Je moet goed kunnen samenwerken met andere zorgprofessionals en om mensen te leren het zelf te doen, beschik je over coachende kwaliteiten.

Al die kennis en vaardigheden doe je op tijdens de opleiding Oefentherapie. Benieuwd hoe? Lees hier meer over het studieprogramma.

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK IETS VOOR JOU?

Deze opleiding past bij jou als je het leuk vindt om mensen te motiveren gezonde keuzes te maken. Je bent creatief, nieuwsgierig, ondernemend, zelfstandig en energiek. Je kan goed met mensen omgaan en hebt uiteraard iets met het menselijke lichaam, gezondheid en beweging. Maar waar je vooral in geïnteresseerd bent, is de mens achter de klacht. Die wil je in beweging krijgen.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 5 maart 2019