Studieprogramma
De opleiding Leraar Mens en Technologie duurt vier jaar. Vanaf het eerste jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar weer tegen.
Bachelor Leraar Mens en Technologie voltijd
Tijdens deze vierjarige studie ga je vanaf het eerste jaar in de praktijk aan de slag. De inhoud van het lesprogramma wordt toegespitst op de maatschappelijke en sociale actualiteit én op ontwikkelingen in technologie, ontwerp en design.
De tweedegraads lerarenopleiding Mens en Technologie in voltijd rust op vier pijlers:
- technologielijn
- beroepsopdrachten
- werkplekleren
- opbouw van een vaknetwerk.
Jaar 1
In jaar één, het propedeusejaar, maak je kennis met een aantal kernthema’s in het vakgebied. Ook sta je vanaf het eerste jaar bij een van onze opleidingsscholen voor de klas en geef je al een aantal lessen. In de beroepsopdrachten maak je kennis met de school en hoe er lesgegeven wordt en leer je de basis van het lesgeven. In het eerste semester volg je onder andere modules als 'Ontwerpen en Innoveren', 'Productievaardigheden' en 'De ontwikkeling van de adolescent’.
Ben je benieuwd naar het volledige studieprogramma? In de studiegids vind je uitgebreide informatie over jaar 1, 2, 3 en 4.

Lees verderDat ik als vrouw lesgeef in techniek vinden mijn leerlingen geweldig
Technische vakgebieden
Als leraar Mens en Technologie geef je les in technische vakken. Je haalt een bevoegdheid Mens en Technologie met een bekwaamheid in één of meer technische vakgebieden. Voor het vmbo geldt dat je een bekwaamheid haalt in een van de technische profieldelen en de daarbij horende keuzedelen;
- Bouwen Wonen en Interieur (BWI)
- Produceren Installeren en Energie (PIE)
- Mobiliteit en Transport (M&T)
- Media Vormgeving en Ict (MVI)
Ook kun je een bekwaamheid halen in een van de technische domeinen die in het mbo worden aangeboden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld;
- Elektrotechniek
- Bouwkunde
- Werktuigbouwkunde
- Grafimedia
- Informatietechnologie
- Motorvoertuigen
- Procestechniek
Studie in cijfers
Een goede voorbereiding op je studiekeuze is belangrijk. Het schema 'Studie in cijfers' helpt je om een passende en objectieve keuze te maken. Waar mogelijk vind je naast het cijfer van de HvA-opleiding ook de landelijke score. Zo krijg je op een snelle en herkenbare manier een beeld van de opleiding. Voor meer informatie: zie de toelichting (pdf).