Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Het studieprogramma bestaat uit drie onderdelen:

 

 Programmaonderdeel

Wat levert je deze master op?

Studiepunten

 ​Vakinhoud

Expert in je eigen schoolvak (1)

50

 Vakdidactiek en onderzoek in de schoolpraktijk (VOS)

Gevorderd vakdidacticus in de vo-bovenbouw (2) & Onderzoekende professional in je eigen praktijk (3)

​30

​ Keuzevakken

Expert in je eigen schoolvak (1) / Gevorderd vakdidacticus in de vo-bovenbouw (2)

10

Totaal​

 

​​90

Het studieprogramma omvat 90 studiepunten en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • vakinhoud (rol 1)
  • vakdidactiek en onderzoek in de schoolpraktijk: VOS (rol 1, 2, 3)
  • keuzemodules (rol 2)

Vak: Expert in je schoolvak

Expert zijn betekent in de eerste plaats beschikken over veel inhoudelijke vakkennis. Daarvoor ga je al aanwezige vakkennis uitbreiden en verdiepen in – onder andere - Literatuur & cultuur (van oude tot moderne) en in Taalkunde (o.a. Sociolinguistiek). Daarnaast breng je je taalvaardigheid in het Frans op masterniveau (C1). Verdieping betekent meer dan het vergaren van kennis: je gaat ook leren om stellingen te onderbouwen, een visie te becommentariëren of theorie te toetsen op basis van gegevens uit wetenschappelijke publicaties.

Vakdidactiek en Onderzoek in de Schoolpraktijk (VOS): Gevorderd vakdidacticus en Onderzoekend professional

Vakdidactiek en Onderzoek in de Schoolpraktijk, ofwel VOS, bestaat uit nieuwe, geïntegreerde vakken, die de onderwijspraktijk samenbrengen met de onderzoekspraktijk. Je geeft elke dag les aan leerlingen, maar wat weet je eigenlijk van het denken of leren van leerlingen? In de VOS-lijn ga je o.a. op onderzoek in je eigen schoolpraktijk op basis van wetenschappelijke inzichten (literatuur) en wetenschappelijke methoden (o.a. dataverzameling, data-analyse en reflectie). Op deze wijze verdiep jij je als onderzoekend professional meer in de leerprocessen van je leerlingen, zodat jouw onderwijs nog beter aansluit bij hun behoeften en mogelijkheden.

De VOS-colleges bouwen voort op je bestaande kennis van het lesgeven in de onderbouw. Je gaat je ontwikkelen tot gevorderd vakdidacticus op masterniveau, d.w.z. dat je bovenbouwleerlingen op weg naar hun examens optimaal kunt begeleiden.

Opdrachten: op je eigen school

Je VOS-opdrachten voer je (meestal) uit op de school waar je werkt. Zo ontwikkel je je professionaliteit (en beroepsrollen) binnen je eigen school en lever je tegelijkertijd een bijdrage om de praktijk op jouw school te verbeteren.

Keuzemodules

In de master kies je in de loop van je studie minimaal twee keuzemodules (5 EC per keuzemodule). Keuzemodules zijn beroepsondersteunend en generiek van aard. Ze zijn dus geschikt voor alle eerstegraadsopleidingen. Momenteel kun je kiezen uit: Europese Cultuur, Urban Education, Pedagogiek voor de bovenbouw en Digitale didactiek.

Het curriculum

In het curriculum worden de afzonderlijke onderdelen en de drie beroepsrollen van eerstegraadsleraar op een logische manier met elkaar verbonden. Je kunt rekenen op een uitdagend en gedifferentieerd opleidingsprogramma, dat je in staat stelt taal- en literatuuronderwijs van hoge kwaliteit te kunnen geven.

De colleges en studiebelasting

  • De colleges worden gegeven op donderdag tussen 12.10 en 21.10 uur;
  • Er zijn 40 onderwijsweken per studiejaar;
  • De totale studie omvat 90 studiepunten. Één studiepunt staat voor 28 uur studietijd.

Jouw maatwerkprogramma

De masteropleiding is een deeltijdopleiding, waardoor je naast je studie ook in deeltijd kunt werken. Toch is het is pittig om te studeren naast je huidige (drukke) baan. We proberen je daarom zoveel mogelijk maatwerk te bieden en rekening te houden met jouw persoonlijke omstandigheden. We bieden je een zekere mate van flexibiliteit in jouw studietraject.

Samen met je opleidingscoördinator of studieloopbaanbegeleider kun je in bepaalde gevallen een maatwerkprogramma opstellen, waarbij je kunt versnellen of temporiseren. Een aantal onderdelen van de opleiding kun je ook deels tijd- en plaatsonafhankelijk volgen, omdat ze blended worden aangeboden. Zo kun je efficiënt en flexibel studeren naast je baan en je andere verplichtingen. 

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 18 juni 2020