Hogeschool van Amsterdam

Jaar 1

Bij Spacherwerb werk je aan je eigen luister- lees- spreek- en schrijfvaardigheid. Je spijkert je kennis over land en cultuur bij in het vak Landeskunde. In dit vak leer je ook meer over een aantal maatschappelijke, historische, culturele en politieke thema’s in de Duitstalige landen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Uiteraard moet je je tijdens de opleiding ook verdiepen in Duitstalige literatuur en het interpreteren hiervan. Zo gaat het in het in het vak Literatur over verschillende literaire stromingen uit de 20e en 21e eeuw.

Je start vanaf het eerste jaar met je stage op een school, dit heet het ‘werkplekleren’. Je gaat, onder begeleiding, al een aantal lessen geven. De opleiding heeft afspraken met een groot aantal opleidingsscholen in de regio waar je deze stage kunt doen. In het eerste jaar werk je ook aan twee grote beroepsopdrachten waarbij je de theorie in de praktijk leert toe te passen. In de eerste beroepsopdracht maak je kennis met de diversiteit van het onderwijs in Nederland en bezoek je twee scholen en verzamel je gegevens door middel van literatuuronderzoek, interviews en observaties.

Om een goede les te geven heb je verschillende soorten vaardigheden en kennis nodig. Dit leer je in de tweede beroepsopdracht. Een van de opdrachten bestaat uit het ontwerpen en uitvoeren van een les Duits waarin de luister en/of spreekvaardigheid centraal staan. Na afloop reflecteer je hoe dit is verlopen, wat ging er goed en wat kan beter?

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 15 juni 2020
Sara Nap - Leraar Duits

Samen resultaten boeken met leerlingen geeft energie

Lees verder