Hogeschool van Amsterdam

Kopopleiding Leraar Pedagogiek

Informatie start studiejaarpagina's

Vanwege de coronamaatregelen gaat de start van jouw opleiding in september er anders uitzien dan eerdere jaren. Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt voor de start van je studiejaar en waar je terecht kunt met vragen.

Je eerste dagen bij de HvA

Online onderwijs

Een groot deel van je onderwijs zul je online volgen. Onze digitale leeromgeving heet Brightspace. Daar vind je al je leeractiviteiten en lesmateriaal. Onze docenten zorgen met verschillende online middelen dat je hoor- en werk colleges kunt volgen, vragen kunt stellen, feedback kunt geven en krijgen. Samenwerken doe je online. Stages gaan zoveel mogelijk door op de scholen en instellingen waar we samen mee opleiden. Toetsen worden op verschillende manieren afgenomen. Hoe dat gaat, hoor je van je docent via Brightspace .

Het is bij online onderwijs essentieel dat je elkaar kunt zien en horen. Zorg dat je een laptop of computer hebt met camera of webcam en een werkende microfoon. Het kan ook fijn zijn om een headset te hebben.

Fysiek onderwijs op locatie

We proberen zoveel als mogelijk onderwijs op locatie in te roosteren. Toch kan het voorkomen dat je niet iedere week onderwijs op locatie kunt volgen en vindt veel onderwijs nog steeds online plaats. We kunnen maar een beperkt aantal mensen in onze gebouwen toelaten om onderwijs op 1,5 meter afstand mogelijk te maken. In een lokaal mogen maximaal twaalf studenten met een docent bijeenkomen. We werken met twee roosterblokken en per blok 6 shifts. Het eerste blok start in de ochtend en eindigt om uiterlijk 15.10 uur. Het tweede blok start om 14.00 uur in de middag en loopt door tot in de avond. Het kan voorkomen dat je in de avond les hebt. Dit is nodig, omdat we afspraken hebben gemaakt met de andere onderwijsinstellingen in Amsterdam en de openbaar vervoerders in de regio. Samen proberen we de druk op het openbaar vervoer zoveel als mogelijk te spreiden.

1,5 meter, hygiëne en veiligheid

Alle lessen die je fysiek volgt, vinden plaats in het Kohnstammhuis en voor een beperkt gedeelte in het aangrenzende Theo Thijssenhuis. In het gebouw zijn looproutes aangebracht. Er is één ingang en één uitgang. We vragen je om altijd je collegekaart mee te nemen. Bij de ingang scan je zelf je collegekaart bij de zuil, zodat we ervoor kunnen zorgen dat er niet teveel mensen in het gebouw aanwezig zijn. Je gegevens worden gepseudonimiseerd, waardoor je privacy gewaarborgd is. Je vindt ook desinfectiezuilen bij de ingangen Ook het gebruik van de lift is beperkt. Bij aanvang van de les kan je je eigen zitplaats desinfecteren. De middelen hiervoor zijn in het lokaal aanwezig. Het gebruik van mondkapjes is niet verplicht, want de ventilatie in onze gebouwen is toereikend.

Meer hierover hoor je tijdens de introductie.

We vinden het belangrijk dat je je welkom voelt, jouw studiegenoten en de HvA leert kennen en een voorproefje krijgt op jouw studentenleven. Je krijgt daarom een introductie van je opleiding en je leert de HvA kennen. Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om allemaal tegelijk samen te komen tijdens de introductieweek. We volgen namelijk de richtlijnen van het kabinet en RIVM. We bieden een afwisselend programma waarin je kennismaakt met de opleiding en de HvA. Dit jaar doen we dat gedeeltelijk online en op locatie. Je krijgt de mogelijkheid je medestudenten en docent persoonlijk te leren kennen bij de HvA of in de stad.

Introductieprogramma opleiding

De introductie voor de KOP Pedagogiek vindt plaats op maandag 24 augustus of woensdag 26 augustus 2020 van 15.30 uur tot 17.00 uur. Op welke dag je verwacht wordt is afhankelijk van op welke dag je ingedeeld bent voor je lesdag. Je hebt hier een mail over ontvangen. Voor verdere vragen kan je contact opnemen met Fransje Damen (f.a.s.damen@hva.nl).

Jouw introductie bij de HvA

Op hva.nl/startstudiejaar vind je een praktisch overzicht van alle informatie die je nodig hebt voor een goede start op de HvA. Daar vind je ook de knop Sterk van Start.

Sterk van start

Met Sterk van start helpen we je om goed voorbereid te beginnen aan je studie. Je kunt virtueel kennismaken met de HvA en ook vind je daar handige tips & tricks, leuke video’s, cursussen, activiteiten, prijsvragen en nog veel meer. Doe je ook mee?

De officiële opening van het hogeschooljaar geven we dit jaar ook op een andere manier vorm. Daarover ontvang je later bericht.

Via het netwerk ‘hva’ of ‘eduroam’ kun je in de gebouwen van de HvA snel en veilig internetten en heb je toegang tot alle informatiesystemen. Om verbinding te maken met dit netwerk voer je één keer een aantal stappen uit. Daarna heb je op alle HvA-locaties altijd automatisch verbinding.

Voor het volgen van online onderwijs heb je een stabiel netwerk nodig. Een telefoon met 4G volstaat niet.

1. Rond je inschrijving af

Om je studie met succes af te ronden is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op je studiekeuze en een opleiding kiest die bij je past. De studiekeuzecheck biedt jou en de opleiding de mogelijkheid om te controleren of je voor de juiste studie hebt gekozen. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor het eerste jaar van elke voltijdopleiding en geldt voor alle aankomende studenten. Dit jaar wordt de studiekeuzecheck online aangeboden.

Meer informatie over de studiekeuzecheck.

Heb jij de betaling van je collegegeld al geregeld en alle verdere stappen gezet om je inschrijving af te ronden? Pas als je alle stappen voltooid hebt, kun je in september starten met je opleiding. Zodra je een Bewijs van Inschrijving hebt ontvangen op je HvA- e-mailadres, weet je dat je inschrijving is afgerond. Heb je je voor meerdere opleidingen ingeschreven? Trek je overige verzoeken in via Studielink.

Bekijk het stappenplan inschrijven.

2. Bereid je goed voor

Hebben jouw ouders of verzorgers niet gestudeerd in het hoger onderwijs? Dan is Tune In wellicht iets voor jou. Leer in drie dagen tijd alle ins & outs van het studeren aan de HvA. In augustus maak je alvast kennis met het hbo in de vorm van interactieve workshops, een escape room-challenge en netwerklunches. Thema’s die zoal aan bod komen zijn hbo-vaardigheden, samenwerken in projectgroepen, plannen, informatie en hulp zoeken en netwerken. Ook delen oudejaarsstudenten hun ervaringen met het studeren op het hbo. Deelname is geheel kosteloos, maar er zijn maar een beperkt aantal plekken. Meer informatie of je aanmelden en de exacte data? Ga naar www.hva.nl/tune-in.

MijnHvA is de start van elke studiedag. Hier log je in met je HvA-ID, en vind je je rooster, alles wat je moet weten over je vakken, je cijfers en mededelingen van je docent. Is een docent een keer afwezig? Het staat op MijnHvA. Ook vind je hier de A-Z-lijst van je opleiding waar je praktische informatie vindt over o.a. ICT, voorzieningen, reglementen en begeleiding.
Bekijk ook de instructiefilmpjes.

In de MijnHvApp zie je direct wat je rooster van die dag is, je laatste cijfers, en de belangrijkste mededelingen.

In de Studiegids van je opleiding vind je alle belangrijke info over het onderwijsprogramma: de opbouw van de opleiding, je vakken en keuzemogelijkheden.

Vanaf begin juli is je boekenlijst beschikbaar op de website van Athenaeum .

Software

Je kunt bij de HvA gratis het Office-pakket downloaden en installeren op maximaal 5 mobiele apparaten en 5 laptops/vaste computers (Windows en Apple). Hiermee beschik je over de nieuwste versie van o.a. Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Ga naar hva.nl/downloadoffice en log in met je HvA-ID en wachtwoord.

Via SURFspot krijg je korting op veel andere software en hardware zoals laptops en smart phones. Zorg dat je een goede laptop hebt, voor het volgen van online onderwijs en ook het maken van online toetsen. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Een laptop zonder beperkingen vanuit bijvoorbeeld je werkgever. Dit is belangrijk voor de afname van online toetsen.
 • Een stabiel netwerk, een telefoon met 4G volstaat niet.
 • Een werkende webcam.
 • Een werkende microfoon.

Iedere student krijgt een collegekaart. Hiermee kun je o.a. inchecken in een HvA-gebouw, printen, boeken lenen en betalen bij automaten. Om je collegekaart aan te vragen upload je eenvoudig je pasfoto via mijnhvapas.nl . Hiervoor heb je een HvA-ID en wachtwoord nodig, die je per e-mail hebt ontvangen.

Als je je collegekaart aanvraagt voor 3 september, dan wordt deze binnen twee werkweken opgestuurd. Vraag je je collegekaart na 3 september aan, dan kun je deze ophalen bij het Servicepunt van jouw campus. Je ontvangt een mail zodra je collegekaart klaar ligt.

Als je je collegekaart per post hebt ontvangen moet je deze eenmalig activeren bij het Servicepunt van jouw campus. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

N.B. Woon je niet in Nederland? Dan krijg je de collegekaart niet op je huisadres, maar ligt deze voor je klaar bij een Servicepunt. De locatie van jouw Servicepunt vind je in de A-Z-lijst onder Servicepunten en Klantenservicebalies.

Groepsindeling

Je hoort tijdens de introductie in welke groep je bent ingedeeld. Het is daarom belangrijk dat je bij de introductie van je opleiding aanwezig bent. In SIS, het studenteninformatiesysteem, kun je zien in welke klas je bent ingedeeld. Met deze klas volg je online onderwijs.
De lessen die je krijgt op de Amstelcampus, volg je in een kleine groep van maximaal 12 studenten. Zo zorgen wij ervoor dat er genoeg ruimte is om op 1,5 meter van elkaar onderwijs te volgen. Via Brightspace wordt bekendgemaakt in welke groepje je bent ingedeeld voor les op locatie.

Bijvoorbeeld: je bent ingedeeld in klas 1A, en voor het fysieke onderwijs op locatie in 1A1 of in 1A2.

Rooster

Het rooster vind je in de week van 24 augustus op https://rooster.hva.nl. We werken met twee roosterblokken en per blok 6 shifts. Het eerste blok start in de ochtend en eindigt om uiterlijk 15.10 uur. Het tweede blok start om 14.00 uur in de middag en loopt door tot in de avond. Het kan voorkomen dat je in de avond les hebt. Dit is nodig, omdat we afspraken hebben gemaakt met de andere onderwijsinstellingen in Amsterdam en de openbaar vervoerders in de regio. Samen proberen we de druk op het openbaar vervoer zoveel als mogelijk te spreiden.

Je persoonlijke rooster kun je opzoeken met een code. Dit is de code van de groep, waarin je bent ingedeeld om fysiek onderwijs op locatie te volgen. Als je deze code invoert, zie je je gehele rooster. Bij elke onderwijsactiviteit staat of je deze online volgt of fysiek bij de HvA

Volg onderstaande instructie om je persoonlijke rooster op te zoeken:

 1. Log in (rechtsboven)
 2. Klik op "+ Rooster toevoegen"
 3. Selecteer "Klas/Groep" (voor het juiste studiejaar!).
 4. Zorg dat je hier de code invoert van de groep waarmee je fysiek onderwijs op locatie volgt (zoals in het voorbeeld hierboven 1A1 of 1A2).
 5. Selecteer deze groep en klik op 'Rooster toevoegen'
 6. Om je rooster te koppelen aan je digitale agenda, klik op de knop voor "Agenda Koppelen" (twee horizontale pijltjes helemaal rechts naast "+ Rooster toevoegen") en doorloop het menu. Je kunt je persoonlijke rooster koppelen aan agenda-aplicaties, zoals Outlook, Google Calendar, Apple Calendar of de agenda-applicatie op je mobiele telefoon.

De lessen starten op maandag 31 augustus. In het HvA jaarrooster kun je zien hoe het studiejaar is ingedeeld en wanneer je vakantie hebt.

Heb je een functiebeperking of chronische ziekte? Dat kan mogelijk je studievoortgang beïnvloeden. In veel gevallen heb je recht op speciale voorzieningen, zoals extra toetstijd of een aangepaste stoel.

Als je dyslexie hebt, kun je online extra toetstijd aanvragen. Dat kan zodra je een HvA-id hebt. Hoe dat werkt, lees je op de pagina studeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Kijk daar bij: ‘Heb je dyslexie?’

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding.

Heb je een andere beperking of chronische ziekte, of heb je meer voorzieningen nodig, neem dan contact op met de studentendecaan van je opleiding. Hier vind je alle studentendecanen per opleiding.

Contact, locatie en social media

Neem bij vragen contact op met de HvA via onderstaande kanalen:

 • Whatsapp: 06 – 2853 35 46 (werkdagen 10:00 - 16:30u.)
 • Formulier: Stel je vraag
 • Telefoon: 020 - 595 1405 (werkdagen 09.30 - 13.30u.)

Volg de HvA via de social media:

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 26 augustus 2020