Oefentherapie

Interprofessionele Paramedische Zorg

Je gaat kennis- en vaardigheden opdoen uit de drie paramedische vakgebieden ergo-, fysio- en oefentherapie. Hierdoor kun je na anderhalf jaar een weloverwogen keuze maken voor het vakgebied dat het beste bij jou past. Misschien is dat wel het vak van de oefentherapeut. 

Over de meeste bewegingen en houdingen denk je helemaal niet na; je maakt ze automatisch. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor je lijf en kunnen klachten als rug-, nek of schouderpijn veroorzaken. Ook ziektes als reuma, astma of stress kunnen fysieke klachten opleveren. Als oefentherapeut analyseer je samen met je cliënt welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Je leert hen hun gedrag zo aan te passen dat zij deze klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen.

Waar kun je aan de slag?

Oefentherapeut is een wettelijk beschermd paramedisch beroep in de gezondheidszorg en na afstuderen heb je tal van mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als kinderoefentherapeut, bekkenoefentherapeut, psychosomatisch oefentherapeut (behandelt ook psychische klachten), revalidatie oefentherapeut of geriatrie oefentherapeut. Als oefentherapeut kun je dus werken met veel verschillende doelgroepen; kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je kunt gaan werken in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis. Ook kun je als oefentherapeut gaan werken bij een bedrijf om te adviseren over gezond werken: preventie van klachten en duurzaam werkplezier is dan je werkterrein. Tot slot kun je ook zelf een invulling geven aan je expertise en bekwaamheid op basis van je diploma. Bijvoorbeeld door het volgen van een master. Ook kun je je via bij- en nascholing verder ontwikkelen.

Jouw belangrijkste doel als oefentherapeut is ervoor zorgen dat jouw cliënten weer met plezier kunnen bewegen. Op de website van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten oefentherapie.nl vind je nog veel meer informatie over oefentherapie en het vakgebied.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 26 november 2021