Jaar 2, 3 en 4

Interprofessionele Paramedische Zorg

In jaar 2 vervolg je het brede, interprofessionele programma. Halverwege jaar 2 kies je welk van de drie paramedische vakgebieden het beste bij jou past om in jaar 3 en 4 hierin te kunnen specialiseren en afstuderen.

Jaar 2

In jaar 2 start je weer met een introductie van twee weken. Ook in dit studiejaar ga je in groepsverband aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Na anderhalf jaar ben je in staat om in overleg met je leercoach te kiezen welk van de drie vakgebieden, ergo-, fysio- of oefentherapie het beste bij jou past.

Ergotherapie

Als ergotherapeut krijg je te maken met mensen die door bijvoorbeeld ouderdom, een lichamelijke aandoening of psychische beperking dagelijkse activiteiten in huis, op school, op het werk of in de buurt niet meer kunnen doen. Tijdens de opleiding Ergotherapie leer je slimme, creatieve oplossingen bedenken zodat zij activiteiten als studeren, werken, koken, fietsen of afspreken met vrienden weer zo zelfstandig mogelijk kunnen uitvoeren.
Lees meer over ergotherapie

Fysiotherapie

Als fysiotherapeut doe je meer dan cliënten behandelen. Je gebruikt jouw kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheid en het menselijk lichaam om mensen te coachen bij hun lichamelijk herstelproces. Je start een onderzoek en stelt samen met je cliënten een behandelplan op wat hen helpt bij het begrijpen, behandelen en in de toekomst zelf voorkomen van hun klachten.
Lees meer over fysiotherapie

Oefentherapie

Over de meeste bewegingen en houdingen denk je helemaal niet na; je maakt ze automatisch. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor je lijf en kunnen klachten als rug-, nek - of schouderpijn veroorzaken. Ook ziektes als reuma, astma of stress kunnen fysieke klachten opleveren. Als oefentherapeut analyseer je samen met je cliënt welk beweeggedrag de klachten veroorzaakt of verergert. Je leert hen hun gedrag zo aan te passen dat zij deze klachten zelf kunnen verhelpen en voorkomen en met plezier blijven bewegen.
Lees meer over oefentherapie

De opleiding Interprofessionele paramedische zorg valt officieel onder de opleiding tot Oefentherapeut (zie pagina Inschrijven en studiekeuzecheck). Als je na anderhalf jaar kiest voor het vak ergotherapie of fysiotherapie stroom je door naar de interprofessionele uitstroomrichting van deze studies, zodat je na afstuderen het diploma ergotherapie of fysiotherapie ontvangt.

JAAR 3 EN 4

De laatste twee jaar van de opleiding staat in het teken van voorbereiding op de beroepspraktijk. Je vervolgt het interprofessionele onderwijs, volgt een minor en loopt twee beroepsspecifieke stages van twintig weken. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek: de bachelor thesis.

Minor

Naast een beroepsspecifieke stage volg je in het derde jaar een minor. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten en duurt een half jaar. Hiermee verbreed of verdiep je je kennis. Je kunt een minor binnen of buiten de HvA volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de minor Zorgtechnologie, minor Kinderen, minor Rehabilitation of minor Arbeid en Gezondheid. Zie voor meer informatie de minorenwebsite. Samen met je leercoach bekijk je welke minor aansluit bij het door jou gekozen vakgebied.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 1 oktober 2021