Hogeschool van Amsterdam

Stage

HBO-Verpleegkunde

Al vanaf het eerste jaar doe je praktijkervaring op tijdens je stage. Zo ervaar je hoe het is om het verplegen in de praktijk te brengen en kun je de opgedane kennis direct toepassen. In alle vier de opleidingsjaren is er een stage. Daardoor leer je om op verschillende plekken in de gezondheidszorg zorg te verlenen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Voorbereid op stage

Op de opleiding word je goed voorbereid op de stages. Je oefent vaardigheden zoals het geven van injecties en sondevoeding. Ook leer je gesprekken met patiënten en mantelzorgers te voeren, bijvoorbeeld hoe je slecht nieuws met een patiënt kunt bespreken. In de theorievakken leer je over ziekte en behandeling (medische kennis), hoe je kunt bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft (klinisch redeneren), en hoe je mensen kunt helpen gezonder te leven (psychologie).

Stage jaar 1, 2 en 3

De opleiding biedt variatie in de stages, waardoor je breed wordt opgeleid met een mogelijkheid tot specialisatie. De stages worden gefaciliteerd door de opleiding. De eerste drie studiejaren loop je in willekeurige volgorde de volgende stages:

  • Een stage met verpleegkundige beroepsomgeving met kortdurende zorg en zorgcontacten (ziekenhuis)
  • Een stage met langdurige zorg en zorgcontacten (thuiszorg of verpleeghuis)
  • Een stage waarin de geestelijke gezondheidszorg centraal staat.

Stage jaar 4

In het vierde leerjaar krijg je mogelijkheid om een eigen voorkeur voor een stage op te geven. De opleiding spant zich maximaal in om dit te realiseren.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 11 mei 2021