Hogeschool van Amsterdam

Inschrijven en studiekeuzecheck

HBO-Verpleegkunde

Je kunt je niet meer inschrijven voor studiejaar 2019-2020. De uiterste inschrijfdeadline was 1 mei.

Voor studenten die huidig studiejaar bij een andere opleiding van de HvA of een andere instelling (hogeschool of universiteit) studeren en willen (of moeten) switchen, geldt een uitzondering. Ook als je je voor 1 mei al had ingeschreven voor een andere opleiding, maar na 1 mei je studiekeuze wijzigt, mag je je nog inschrijven tot uiterlijk 15 augustus.

De studiekeuzecheck geeft je de kans om voor de start van je opleiding te checken of dit de opleiding is die het beste bij je past. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht. Zonder deelname kun je niet starten met de opleiding. 

De studiekeuzecheck bestaat uit een dagdeel op de opleiding waar je een theorie- en een praktijkles volgt en een kennistoets maakt. Ter voorbereiding op de studiekeuzecheck bestudeer je thuis literatuur en maak je een voorbereidende opdracht. 

Op basis van jouw prestaties tijdens de studiekeuzecheck krijg je binnen twee weken na de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies. 

Hoe meld ik me aan voor de studiekeuzecheck?
 

 • Schrijf je tussen 10 oktober 2018 en 1 mei 2019 in voor de opleiding in Studielink.
 • Je ontvangt vanaf half januari per e-mail een uitnodiging voor deelname aan de studiekeuzecheck. Deze e-mail bevat een link naar een korte vragenlijst en een datumprikker.
 • Meld je binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging aan voor de verplichte studiekeuzecheck. Zie het kopje Data studiekeuzecheck hieronder voor de data waarop de studiekeuzecheck wordt georganiseerd.
 • Ben je te laat met aanmelden voor de studiekeuzecheck? Dan wordt je inschrijfverzoek voor de opleiding afgewezen. Dit betekent dat je niet met de opleiding kunt starten. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt voor de studiekeuzecheck.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Er zijn twee data beschikbaar waarop je kunt deelnemen aan de studiekeuzecheck: 

 • Zaterdag 8 juni 2019
 • Zaterdag 22 juni 2019
 • Donderdag 22 augustus 2019*

Deze studiekeuzecheck is een extra datum voor studiekiezers die onder de uitzonderingsregel vallen. Zie uitleg bovenaan deze pagina

Houd alvast rekening in je agenda met deze data. Vanaf 15 januari 2019 begint de HvA met het per e-mail versturen van de uitnodigingen voor de studiekeuzecheck. In de e-mail vind je meer informatie over de studiekeuzecheck en hoe je je moet aanmelden voor een van de beschikbare data. 

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Studiekeuzecheck augustus: zomervakantie

Heb je je tussen 17 juli en 18 augustus aangemeld voor de laatste studiekeuzecheck op 22 augustus? Dan ontvang je maandag 19 augustus de uitnodiging met meer informatie over het programma en de voorbereiding. 

Heb je vragen over de studiekeuzecheck in augustus? Stuur dan een e-mail naar instroomfg@hva.nl. Je ontvangt vanaf 19 augustus antwoord.

Het programma duurt ongeveer 5 uur en bestaat uit:

 • Welkomstwoord met uitleg over het programma
 • Een werkcollege Communicatieve vaardigheden van 45 minuten
 • Een hoorcollege Medische kennis: ademhalingsstelsel en gaswisseling van 45 minuten.
 • Een toets Medische kennis van 60 minuten, met meerkeuzevragen over ademhalingsstelsel en gaswisseling (in deze tijd is rekening gehouden met deelnemers met dyslexie).

Twee weken voor de door jou gekozen datum ontvang je een e-mail met meer praktische informatie over deze dag.   

De voorbereiding op de studiekeuzecheck bestaat uit een voorbereidende opdracht en literatuur die je moet bestuderen. De voorbereiding neemt ongeveer 4 uur in beslag.

Neem de voorbereidende opdracht ingevuld en uitgeprint mee naar de studiekeuzecheck. De opdracht wordt besproken in het hoorcollege en wordt meegenomen bij het bepalen van je studiekeuzeadvies.

Meer informatie over de voorbereiding vind je in de e-mail die je twee weken voor de door jou gekozen datum ontvangt.

Na deelname aan de studiekeuzecheck ontvang je binnen twee weken per e-mail een studiekeuzeadvies. Dit advies is gebaseerd op je resultaten van de theorie- en praktijk onderdelen. Voor de voorbereidende opdracht en de praktijkles kun je een voldoende of onvoldoende scoren en voor de theorietoets krijg je een cijfer.

Je krijgt een positief advies als je voor minimaal twee van de drie onderdelen een voldoende haalt. Als je voor meer dan één onderdeel een onvoldoende haalt, krijg je een negatief advies om te starten met de opleiding.

Het studiekeuzeadvies is niet bindend, maar maakt het voor jou mogelijk om nog één keer te checken of je voor de juiste opleiding hebt gekozen. Heb je een negatief advies gekregen? Lees de tips die je van de opleiding ontvangt bij het advies zodat je een goede afweging kunt maken en/of je alsnog succesvol kunt starten met de opleiding.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 16 juli 2019