Hogeschool van Amsterdam

Inschrijven en studiekeuzecheck

HBO-Verpleegkunde

Op deze pagina vind je alle informatie over inschrijven voor de opleiding HBO-Verpleegkunde en de verplichte studiekeuzecheck.

Inschrijven

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor studiejaar 2021-2022. De uiterste inschrijfdeadline was 1 mei. Voor studenten die huidig studiejaar bij een andere opleiding van de HvA of een andere instelling (hogeschool of universiteit) studeren en willen (of moeten) switchen, geldt een uitzondering. En ook als je je voor 1 mei al had ingeschreven voor een andere opleiding, maar na 1 mei je studiekeuze wijzigt, mag je je nog inschrijven tot uiterlijk 15 augustus.

CROHO- naam HBO-verpleegkunde

De officiële naam van de opleiding bij DUO is Opleiding tot Verpleegkundige. Dit is de zogeheten CROHO-naam (code 34560). De CROHO-naam en -code gebruik je bij je inschrijving in Studielink. Lees meer over CROHO-benamingen en accreditatie .

Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck geeft je de kans om voor de start van je opleiding te checken of dit de opleiding is die het beste bij je past. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht. Zonder deelname kun je niet starten met de opleiding.

Op basis van jouw prestaties tijdens de studiekeuzecheck krijg je binnen twee weken na de studiekeuzecheck een studiekeuzeadvies.

In verband met het coronavirus biedt de HvA de studiekeuzecheck volledig online aan. De studiekeuzecheck is nog steeds een verplicht onderdeel van het inschrijfproces.

De online studiekeuzecheck vindt plaats:

 • Tussen maandag 7 juni 8.00 uur t/m donderdag 10 juni 23.59 uur.
 • Tussen maandag 28 juni 8.00 uur t/m donderdag 1 juli 23.59 uur.
 • Tussen woensdag 18 augustus 00.00 uur t/m vrijdag 20 augustus 17.00 uur.*

Binnen de gekozen periode kun je de verschillende onderdelen van de studiekeuzecheck op een voor jouw gewenst moment doorlopen. Houd alvast rekening in je agenda met deze data. Als je je hebt ingeschreven voor de opleiding ontvang je automatisch een uitnodiging voor de online studiekeuzecheck.

*Deze extra studiekeuzecheck in augustus is bedoeld voor studiekiezers die onder de uitzonderingsregel vallen (zie bovenaan deze pagina) of met geldige reden niet konden deelnemen aan de studiekeuzecheck in juni. Deelname is mogelijk na akkoord van de opleiding.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Het programma voor de online studiekeuzecheck duurt ongeveer 5 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Voorbereiding op de kennistoets: literatuur bestuderen
 • Audiowerkcollege: Communicatieve vaardigheden
 • Audiohoorcollege: Medische kennis (ademhalingsstelsel en gaswisseling)
 • Digitale kennistoets met meerkeuzevragen over de literatuur die je hebt bestudeerd en het audiohoorcollege

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om via een live chat je laatste vragen over de opleiding te stellen aan docenten en/of studenten.

Twee weken voor de door jou gekozen datum ontvang je een e-mail met de exacte uitleg over het programma en wat er precies van je wordt verwacht.

 • Schrijf je tussen 1 oktober 2020 en 1 mei 2021 in voor de opleiding in Studielink.
 • Je ontvangt vanaf half januari per e-mail een uitnodiging voor deelname aan de studiekeuzecheck. Deze e-mail bevat een link naar een korte vragenlijst en een datumprikker.
 • Meld je binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging aan voor de verplichte studiekeuzecheck. Zie het kopje Data studiekeuzecheck hieronder voor de data waarop de studiekeuzecheck wordt georganiseerd.
 • Ben je te laat met aanmelden voor de studiekeuzecheck? Dan wordt je inschrijfverzoek voor de opleiding afgewezen. Dit betekent dat je niet met de opleiding kunt starten. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt voor de studiekeuzecheck.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Ter voorbereiding op de online studiekeuzecheck doorloop je een e-learning waarin je literatuur bestudeert en kleine opdrachten maakt. Dit is ter voorbereiding op de kennistoets. De voorbereiding neemt ongeveer 3 uur tijd in beslag.

Meer informatie vind je in de e-mail die je twee weken voor de door jou gekozen datum ontvangt.

Binnen twee weken na de studiekeuzecheck ontvang je per e-mail een schriftelijk studiekeuzeadvies. Dit advies is gebaseerd op je resultaten van de online studiekeuzecheck. Met het advies geven wij aan of we denken dat de opleiding geschikt voor jou is. Natuurlijk ga jijzelf ook nadenken of deze opleiding echt wel is wat je er van verwacht had.

Het studiekeuzeadvies is niet bindend, maar maakt het voor jou en de opleiding mogelijk om nog één keer te checken of je voor de juiste studie hebt gekozen.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 2 juli 2021