Hogeschool van Amsterdam

De studie

HBO-Verpleegkunde duaal

Binnen de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal vormen leren en werken één geheel. Het theorie- en het praktijk deel zijn door de zorginstellingen en de opleiding zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.

VERPLEEGKUNDE duaal, IETS VOOR JOU?

De duale opleidingsvariant kies je als:

  • je studeren en werken wilt combineren;
  • je weet met welke categorie zorgvragers je wilt gaan werken;
  • je weet bij welke instelling je wilt gaan werken;
  • je na je middelbare school al enkele jaren gewerkt of gestudeerd hebt;
  • werkend leren beter bij je past dan leren in combinatie met stages;
  • je een inkomen wilt hebben om in je eigen onderhoud te voorzien. Dat kan vooral belangrijk zijn voor mensen die op latere leeftijd gaan studeren.

Belangrijk is dat je als duaalstudent stevig in je schoenen staat: je werkt met mensen die mogelijk pijn hebben, verward zijn en geen grip meer hebben op de realiteit, of ongeneeslijk ziek zijn. Het is belangrijk dat je vakkundig en betrouwbaar bent. Verpleegkunde is een afwisselend en dynamisch beroep waarbij zowel fysiek als mentaal veel van je gevraagd wordt.

Overeenkomst zorginstelling

Je sluit voor de start van je studie een overeenkomst met een zorginstelling voor de totale duur van je opleiding. Wanneer je in het eerste jaar start met de opleidingsrichting Algemene Gezondheidszorg (AGZ), dan zijn het Amsterdam UMC locatie VUmc en het OLVG onze samenwerkingspartner. Voor de opleidingsrichting Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) zijn dit Arkin en GGZ inGeest. Voor de Wijkverpleegkundige Zorg (WvZ) zijn dit Amstelring wijkzorg, CordaanEvean, Omring, Viva! Zorggroep en Zorgcirkel.

Na afloop van je opleiding kun je als verpleegkundige werken in alle velden van de gezondheidszorg werken. Je krijgt voorrang bij het solliciteren naar een baan bij de zorginstelling waarmee je de overeenkomst gesloten hebt.

Mbo-hbo-schakeltraject

Als je als mbo-verpleegkundige wilt instromen, dan zijn er, naast bovengenoemde instellingen, ook andere instellingen mogelijk. De zorginstelling beslist aan de hand van een sollicitatiegesprek of ze je aannemen voor de opleiding in deze instelling. Klik hier voor meer informatie over het mbo-hbo-schakeltraject.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 2 september 2019
Rosalie - Student HBO-Verpleegkunde duaal - jaar 3

Het verraste mij hoe goed het werken in de praktijk mij afging vanaf het eerste moment. Je komt toch onervaren binnen. Ik vond het daarom bijzonder om te merken hoe snel die ontwikkeling gaat.

Lees verder