Hogeschool van Amsterdam

App helpt Korsakov-patiënten koken

Studenten HBO-ICT bieden hulp aan Korsakov-patiënten Huishoudelijke taken lijken wellicht een makkie, maar voor mensen met Korsakov kan zelfs koken een behoorlijke opgave zijn. Eerstejaarsstudenten van de opleiding HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelden daarom verschillende apps voor hen. Zo lukt koken in stapjes voortaan wél.

In het project, waarin de HvA samenwerkt met zorgaanbieder Amsta , staat de methode ‘foutloos leren’ centraal. Bij deze aanpak wordt het maken van fouten in het leerproces voorkomen. Door een vaardigheid regelmatig en zonder fouten te herhalen, wordt deze een automatische handeling, zonder dat het bewuste geheugen is aangesproken.

Deze methode is nodig, omdat mensen met Korsakov gedeeltelijk geheugenverlies hebben, ontstaan door een ernstig tekort aan vitamine B1. Hun expliciete of bewuste geheugen is beschadigd. Daardoor kunnen ze niet terughalen of een vorige handeling al dan niet juist is uitgevoerd. Fouten die in het geheugen zijn opgeslagen, kunnen daardoor steeds herhaald worden.

Lovende reacties

De apps van de studenten zijn positief ontvangen, zowel door Amsta als de HvA. Vijf applicaties zullen geheel of gedeeltelijk ook werkelijk door de zorgaanbieder worden gebruikt. De meest lovende reacties waren voor Haphap: de app is compleet en kan direct worden gebruikt.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 3 april 2019