Veelgestelde vragen HBO-ICT

Wie kan mijn vragen beantwoorden? Wat zijn de mogelijkheden? Waar gebeuren leuke dingen? Veel antwoorden hierop vind je in onderstaand filmpje. Overige veelgestelde vragen staan in de lijst eronder.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Voor 1 juni via www.studielink.nl . Daarvoor heb je een DigiD nodig. Reken op minimaal vijf werkdagen voor de aanvraag. Kijk ook op de pagina Stappenplan inschrijven.

We hebben geen versnelde route. Mbo’ers met een diploma op niveau 4 worden toegelaten. Voor mbo’ers is er geen standaard stagevrijstelling.

Nee, er is geen instroom in februari.

Zonder diploma is niemand toelaatbaar. Mensen zonder diploma en ouder dan 21 kunnen gebruikmaken van de 21+ regeling: dat betekent examen doen in Nederlands en wiskunde. Op de open dag kun je je hiervoor aanmelden. Kijk voor meer informatie op de pagina 21+-toelatingsonderzoek en examentraining.

Bedrijven geven aan dat er genoeg werk is, vooral voor programmeurs op hbo-niveau. Dagelijks bellen bedrijven ons omdat ze werknemers of stagiairs zoeken. Om te zien naar welke ICT-professionals momenteel vraag is, raadpleeg de Factsheet van het UWV .

HBO-ICT zit in het Theo Thijssenhuis. Dit gebouw is onderdeel van de Amstelcampus en staat aan de Wibautstraat 2-4. Deze locatie is goed bereikbaar met OV, ligt vlakbij het centrum en de Knowledge Mile, de creatieve omgeving vanaf het Amstelstation tot de Stopera. HBO-ICT heeft een eigen plek binnen de campus en is voorzien van high tech-faciliteiten. Studenten kunnen gebruikmaken van de acht HvA-gebouwen met bijbehorende studieplekken, copyshops en een eigen bibliotheek. Ook zijn er meerdere horecagelegenheden, een sporthal en fitnessruimte.

We hebben wifi, eigen gameboxen, Google Glasses, serverruimten en gratis toegang tot Lynda. Daarnaast zijn er diverse labs: een gamelab, robotlab, medialab, usability lab en een eigen CREATE-IT Kenniscentrum. Je zult zelf een goede laptop aan moeten schaffen.

Je hebt een eigen laptop (Windows, Unix of MacOS) nodig om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops zijn hier tegenwoordig geschikt voor.

Je laptop moet aan de volgende configuratie-eisen voldoen:

  • Een werkgeheugen van minimaal 8GB. Voorkeur gaat uit naar 16GB
  • WiFi (draadloos netwerk)
  • Een harde schijf van minimaal 250GB. Bij voorkeur SSD
  • Een schermresolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels
  • Minimaal een i5 processor

Voor de richtingen waarbij ook met games/graphics wordt gewerkt, is een dedicated grafische kaart van ATI of NVidia met minimaal 1 GB geheugen vereist. (edited)

We raden de aanschaf van zogenoemde netbooks of tablets af, omdat de processorcapaciteit, het intern geheugen en de grafische mogelijkheden daarvan voor veel toepassingen niet toereikend zijn.

Hbo is naast praktijkgericht ook theoretisch. Daarnaast heb je op het hbo meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid dan op het mbo. Dit merk je onder andere aan de hoeveelheid zelfstandig studeren dat bij het hbo hoger ligt dan bij het mbo.

Er wordt van jou verwacht dat je een proactieve houding hebt. Dus zelf dingen opzoeken, proberen en leren. Het is jouw verantwoordelijkheid om te leren!

Op het hbo wordt van je verwacht dat je in een paar maanden snel volwassen wordt door de verantwoordelijkheden die je krijgt als je gaat studeren. Je krijgt tentamens, stages, opdrachten en meer stof dan je gewend bent.

Daarnaast staat "leren leren" centraal. Het is essentieel dat je leert hoe je effiiënt grote hoeveelheden stof kan leren en hoe je gedeelde informaties tijdens colleges het beste kan opnemen.

Naast het volgen van colleges werk je ook veel in projectgroepen, waarin je samen met medestudenten werkt aan een praktijkopdracht in een professionele setting.

Via onderstaande link kom je op de pagina met veelgestelde vragen over de studiekeuzecheck.


Klik hier voor de veelgestelde vragen over de studiekeuzecheck

Via onderstaande link kom je op de pagina met veelgestelde vragen over dyslexie.

Klik hier voor de pagina veelgestelde vragen over dyslexie.

De taal waarin het vak wordt gegeven verschilt. In het eerste jaar zijn de lessen voornamelijk in het Nederlands. In het tweede jaar kunnen de lessen vaker in het Engels zijn. Het hangt ook af van jouw docent; als de docent geen Nederlands spreekt, kan je verwachten dat een les in het Engels wordt gegeven.

Dat verschilt per groep en per blok. Over het algemeen moet je zeker 4 dagen per week op school zijn.Houd er rekening mee dat je in principe elke werkdag op school moeten kunnen zijn. Het is immers een fulltime studie.

Hieronder een verdere toelichting van hoe je werk eruit ziet.
In het eerste anderhalf jaar van de opleiding krijg je voor de leerroutespecifieke vakken per week één theorieles en één werkcollege. In de les krijg je de theorie die je moet kennen voor de volgende week. Deze theorie pas je ook toe op practicumoefeningen van het vak voor die week.

Je kunt naar de werkcolleges gaan als je vragen hebt over de practica
of als je de les wilt bijwonen. Tijdens de werkcolleges kan je ook sneller antwoord krijgen op je vragen. Je krijgt tijdens deze colleges geen nieuwe lesstof.

Naast de leerroutespecifieke vakken volg je ook Skills vakken. Dit betreft Nederlands, Engels, Wiskunde en Professionele vaardigheden.

Per vak krijg je een studiehandleiding waar je uitgebreid informatie vindt over allerlei zaken die met het vak te maken hebben.

Je krijgt zowel theorie- als practicumlessen. Dit verschilt per vak.

Het ligt er heel erg aan hoe makkelijk je leert en nieuwe dingen oppikt. Je moet het uiteraard wel bijhouden dus onderschat het niet!

Een studiekeuze maak je altijd voor jezelf. Als je overweegt om één van de HBO-ICT opleidingen te gaan doen stel jezelf de vraag: Word ik gelukkig van programmeren? Een goeie baan is natuurlijk een voordeel maar als je niet gelukkig wordt van programmeren is het misschien slim om een andere studie te overwegen.

Twijfel je of heb je vragen over je opleiding of studiekeuze? Neem dan contact op met studievoorlichting:

De meerderheid van de studenten van HBO-ICT zijn mannen.
Wel kiezen steeds meer vrouwen voor HBO-ICT.
De hoeveelheid vrouwen per klas verschilt. Indien mogelijk wordt er rekening gehouden met het feit dat een aantal vrouwen bij elkaar in een klas worden ingedeeld.

Er is in 2019 een vrouwencommunity (FemIT) opgericht om meisjes/vrouwen een plek te bieden waar zij omringd worden door andere ICT-meisjes/vrouwen. Er worden samen leuke dingen gedaan, zoals game-avonden of er worden sprekers uitgenodigd die vertellen over hun ervaringen als vrouwelijke ICT'er.

Nee, dat is niet nodig maar kan wel handig zijn. Vooral om er achter te komen of programmeren echt iets is dat je leuk vindt.
Je krijgt in het begin van de opleiding basis programmeren. De docenten houden er altijd rekening mee dat er studenten zijn die geen programmeerervaring hebben. Later in het eerste jaar ga je jezelf ontwikkelen door je skills toe te passen in bijvoorbeeld projecten.

Als je nog geen ervaring hebt dan zal het nodig zijn dat je vanaf de start met de opleiding minimaal 1 uur per dag gaat programmeren.

Student HBO-ICT: "Voordat ik begon aan de studie heb ik zelf online leren programmeren en het heeft de studie wel makkelijker gemaakt. Maar ik ken ook klasgenoten die nog helemaal niet konden programmeren en nu heel erg goed kunnen programmeren."

Dat verschilt heel erg per vak. Als je een vak hebt waarbij je moet programmeren, dan worden de tentamens vaak afgenomen in een grote hal. Je maakt de tentamens dan op een computer.

Tentamens over projecten worden mondeling afgenomen, waarbij jij jouw code gaat uitleggen aan de docenten.

Daarnaast zijn er ook vakken die je afsluit door middel van een eindverslag.

Bij deze opleiding heb je minimaal 21 contacturen per week in het eerste studiejaar. Een studiejaar bevat 42 lesweken per jaar. Een contactuur is een onderwijsuur van 50 minuten. Onder contacttijd vallen onder meer hoor- en werkcolleges, projectbegeleiding en studiebegeleiding.

Naast de contacttijd besteed je ca. 19 uren alleen of met medestudenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens door middel van zelfstudie.

In totaal besteed je dus 40 uur per week aan de opleiding.

I.v.m. de coronamaatregelen worden veel lessen online gegeven. Soms zal een bijeenkomst wel op de campus plaatsvinden. Per vak zal het verschillen of lessen verplicht zijn, maar er wordt wel van je verwacht dat je actief jouw studie volgt. Ook omdat jouw klasgenoten jou verwachten, omdat je veel moet samenwerken in groepen bij HBO-ICT.

Een groot deel van de studenten kiest ervoor om niet naast de studie te werken omdat het een fulltime studie is. Je kunt wel werken naast jouw studie maar de meeste studenten die dit doen, werken niet meer dan 8-12 uur per week. Doordeweeks werken is lastig omdat je in projectgroepen werkt en vaak wordt afgesproken op de momenten dat er geen lessen zijn.

Jazeker. De studievereniging heet Studievereniging Informatie en Technologie (SIT). Het is de schakel tussen de studenten, de opleiding en het bedrijfsleven. SIT organiseert lezingen, bijlessen, gastcolleges en trainingen. Daarnaast organiseert SIT ook borrels, feesten en gametoernooien.

Klik hier voor meer info over [SIT]

Tijdens de opleiding HBO-ICT volg je de volgende Skills vakken: Engels, Nederlands, Wiskunde en Professionele vaardigheden. Professionele vaardigheden bestaat in het eerste jaar uit 4 verschillende skills vakken. Namelijk: Personal skills, Project skills, Research skills en Communication skills.

Skills vakken ondersteunen jou in het ontwikkelen van algemene vaardigheden. De vakken dragen bij aan de professionalisering van jou als ICT'er.

Voor veel studenten is het een stukje confrontatie met hun eigen houding en het leren van bepaalde vaardigheden zoals het schrijven van een rapport. Het zijn eigenlijk allemaal dingen waarvan je achteraf denkt: "Oh, dat had ik eigenlijk toch nodig!"

Nadat je je hebt ingeschreven kan je dit vinden via de link "start studiejaar":

G a naar start studiejaar

Nadat je je hebt ingeschreven kan je dit vinden via de A-Z lijst.

Klik hier voor de link

Als je voor aanvang van de opleiding wilt veranderen van leerroute kan je dit aangeven na de SKC of je kan een verzoek indienen dat je wilt switchen via: sis-informatica@hva.nl

Ook als je al gestart bent met de opleiding heb je in het eerste jaar de mogelijkheid om nog van leerroute te veranderen. Tijdens het eerste semester van jaar 1, gaat dit via je loopbaanadviseur. Tijdens het tweede semester van jaar 1, kan je hiervoor toestemming vragen aan de examencommissie.

Je kunt het jaarrooster bekijken; echter bedenk dat het ver vooruitboeken van vakantie geheel op eigen risico is.
Klik hier voor het jaarrooster

Ja, de introductie en de lessen zijn verplicht. Mail je mentor (loopbaanadviseur) om te overleggen.

Je dient je verzoek tot inschrijving in te trekken via www.studielink.nl.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 1 juni 2021