Hogeschool van Amsterdam

Veelgestelde vragen HBO-ICT

Wie kan mijn vragen beantwoorden? Wat zijn de mogelijkheden? Waar gebeuren leuke dingen? Veel antwoorden hierop vind je in onderstaand filmpje. Overige veelgestelde vragen staan in de lijst eronder.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

1. Voor wanneer moet ik me inschrijven?

Voor 1 mei 2019 via www.studielink.nl. Daarvoor heb je een DigiD nodig. Reken op minimaal vijf werkdagen voor de aanvraag. Kijk ook op de pagina Stappenplan inschrijven.

2. Kan ik als mbo'er de opleiding HBO-ICT versneld afronden?

We hebben geen versnelde route. Mbo’ers met een diploma op niveau 4 worden toegelaten. Voor mbo’ers is er geen standaard stagevrijstelling.

3. Kan ik ook in februari starten met deze opleiding?

Nee, er is geen instroom in februari.  

4. Ben ik ook toelaatbaar voor deze opleiding zonder diploma?

Zonder diploma is niemand toelaatbaar. Mensen zonder diploma en ouder dan 21 kunnen gebruikmaken van de 21+ regeling: dat betekent examen doen in Nederlands en wiskunde. Op de open dag kun je je hiervoor aanmelden. Kijk voor meer informatie op de pagina 21+-toelatingsonderzoek en examentraining.

5. Zijn er wel genoeg banen op hbo-niveau in de ICT?

Bedrijven geven aan dat er genoeg werk is, vooral voor programmeurs op hbo-niveau. Dagelijks bellen bedrijven ons omdat ze werknemers of stagiairs zoeken. Om te zien naar welke ICT-professionals momenteel vraag is, raadpleeg de Factsheet van het UWV.

6. Op welke locatie is de opleiding HBO-ICT?

HBO-ICT zit in het Theo Thijssenhuis. Dit gebouw is onderdeel van de Amstelcampus en staat aan de Wibautstraat 2-4. Deze locatie is goed bereikbaar met OV, ligt vlakbij het centrum en de Knowledge Mile, de creatieve omgeving vanaf het Amstelstation tot de Stopera. HBO-ICT heeft een eigen plek binnen de campus en is voorzien van high tech-faciliteiten. Studenten kunnen gebruikmaken van de acht HvA-gebouwen met bijbehorende studieplekken, copyshops en een eigen bibliotheek. Ook zijn er meerdere horecagelegenheden, een sporthal en fitnessruimte.

7. Hoe zit het met de faciliteiten bij HBO-ICT?

We hebben wifi, eigen gameboxen, Google Glasses, serverruimten en gratis toegang tot Lynda. Daarnaast zijn er diverse labs: een gamelab, robotlab, medialab, usability lab en een eigen CREATE-IT Kenniscentrum. Je zult zelf een goede laptop aan moeten schaffen.

8. Welke laptopeisen stelt HBO-ICT?

Je hebt een eigen laptop (Apple Macbook of Windows-laptop) nodig. Dit om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, zijn geschikt voor genoemde zaken. Daarbij wordt uitgegaan van de volgende configuratie-eisen:

  • Een werkgeheugen van minimaal 4GB. Voorkeur gaat uit naar 8GB of meer
  • WiFi (draadloos netwerk)
  • Een harde schijf van minimaal 250GB. Bij voorkeur SSD
  • Een schermresolutie van minimaal 1024 x 768 pixels
  • Minimaal een i5 processor

Voor de richtingen waarbij ook met games/graphics wordt gewerkt, is een dedicated grafische kaart van ATI of NVidia met minimaal 512 MB geheugen vereist.

We raden de aanschaf van zogenoemde netbooks of tablets af, omdat de processorcapaciteit, intern geheugen en grafische mogelijkheden voor veel toepassingen niet toereikend zullen zijn.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 5 september 2018