Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

De opleiding Fysiotherapie duurt 4 jaar en bestaat uit de propedeuse (jaar 1) en de hoofdfase (jaar 2, 3 en 4).

Verbinding onderdelen

Het studieprogramma van de opleiding Fysiotherapie kent geen losse vakken. Alle onderdelen zijn met elkaar verbonden. In werkcolleges ga je met je klas actief aan de slag met de theorie. Vervolgens train je binnen de praktijklessen met 2 klassen tegelijk de fysiotherapeutische vaardigheden.

Je krijgt les van docent-fysiotherapeuten. Daarnaast betrekken we ouderejaarsstudenten bij het onderwijs. Al vanaf het eerste jaar leer je hoe je jouw fysiotherapeutisch handelen onderbouwt vanuit recent wetenschappelijk onderzoek (EBP). Ook leer je hoe je samenwerkt met andere (zorg)professionals. Je krijgt bijvoorbeeld vanaf het tweede studiejaar gezamenlijk onderwijs met studenten van de opleidingen Geneeskunde, HBO-Verpleegkunde, Ergotherapie en Oefentherapie.

Eerstejaars video

De ervaring van Omer

Digitale leeromgeving

Bij de opleiding Fysiotherapie maken we gebruik van modern onderwijs. Dit heeft als doel jou als fysiotherapeut in opleiding uit te dagen en het studeren interessanter en leuker maken. De opleiding gebruikt een volledig digitale leeromgeving en biedt ook de mogelijkheid om een abonnement aan te schaffen, zodat je ook je boeken digitaal tot je beschikking hebt (BSL Academy). Zo kun je waar en wanneer je dat wilt studeren en trainen.

Professionele ontwikkeling

Studeren is meer dan alleen een opleiding volgen. Aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling is heel belangrijk. Je hebt verschillende keuzemogelijkheden die hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld cursussen, klassenvertegenwoordiger, vrijwilligerswerk, extra stages of helpen bij studiekeuzeactiviteiten zoals open dagen of meelopen.

Jaar 1

Het eerste jaar van de opleiding bestaat uit 2 semesters. Per semester volg je 2 blokken van 10 weken. In het eerste blok staat oriëntatie op fysiotherapie centraal. Hoe en waarom bewegen gezonde mensen? Je leert over anatomie, gespreksvaardigheden, fysiologie, het begrip 'gezondheid' en doet praktische vaardigheden op zoals het in kaart brengen van een houding of een looppatroon.

Tijdens blok 2, 3 en 4  leer je wat je als fysiotherapeut moet weten en kunnen bij de meest voorkomende aandoeningen en klachten aan het bewegingsapparaat zoals sportletsel, nek- en rugpijn en schouderklachten. 

Vragen?

Neem vooral een kijkje bij de FAQ's, of veelgestelde vragen . Tim, Britt en Omer geven antwoord op vragen over de opleiding. 

FAQ's

Studentbegeleiding

Studentbegeleiding is bedoeld om je te begeleiden bij je studie en je toekomstige loopbaan. In het eerste semester krijg je 6 lessen met je klas en maak je individueel kennis met je studentbegeleider. Deze studiebegeleider is je eerste aanspreekpunt tijdens de opleiding. Ook kun je met veel vragen terecht bij je studentmentor: een ouderejaarsstudent die aan jouw klas gekoppeld is. Tijdens de opleiding nemen de groepslessen af en gaan deze over in individuele gesprekken. Het aantal gesprekken hangt af van je persoonlijke omstandigheden en studieverloop. 

Jaar 2, 3 en 4
Stages
Haal meer uit je opleiding
Hoeveel tijd kost deze opleiding?
Download de opleidingsflyer (PDF)
(opent in nieuw venster)