Hogeschool van Amsterdam

Inschrijven en studiekeuzecheck

Fysiotherapie

Je kunt je niet meer inschrijven voor studiejaar 2019-2020. De uiterste inschrijfdeadline was 1 mei.

Voor studenten die huidig studiejaar bij een andere opleiding van de HvA of een andere instelling (hogeschool of universiteit) studeren en willen (of moeten) switchen, geldt een uitzondering. Ook als je je voor 1 mei al had ingeschreven voor een andere opleiding, maar na 1 mei je studiekeuze wijzigt, mag je je nog inschrijven tot uiterlijk 15 augustus.

De studiekeuzecheck geeft je de kans om voor de start van je opleiding te checken of dit de opleiding is die het beste bij je past. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht. Zonder deelname kun je niet starten met de opleiding.

De studiekeuzecheck bestaat uit een dagdeel op de opleiding waar je een theorie- en een praktijkles volgt en een kennistoets maakt. Ter voorbereiding op de studiekeuzecheck bestudeer je thuis literatuur en maak je een voorbereidende opdracht. Deze opdracht lever je een week voor de studiekeuzecheck in.

Hoe meld ik me aan voor de studiekeuzecheck?
 

 • Schrijf je tussen 10 oktober 2018 en 1 mei 2019 in voor de opleiding in Studielink.
 • Je ontvangt vanaf half januari per e-mail een uitnodiging voor deelname aan de studiekeuzecheck. Deze e-mail bevat een link naar een korte vragenlijst en een datumprikker.
 • Meld je binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging aan voor de verplichte studiekeuzecheck. Zie het kopje Data studiekeuzecheck hieronder voor de data waarop de studiekeuzecheck wordt georganiseerd.
 • Ben je te laat met aanmelden voor de studiekeuzecheck? Dan wordt je inschrijfverzoek voor de opleiding afgewezen. Dit betekent dat je niet met de opleiding kunt starten. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt voor de studiekeuzecheck.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Er zijn vier data beschikbaar waarop je kunt deelnemen aan de studiekeuzecheck: 

 • Zaterdag 16 maart 2019
 • Zaterdag 15 juni 2019
 • Zaterdag 29 juni 2019
 • Maandag 8 juli 2019
 • Donderdag 22 augustus 2019*

Deze studiekeuzecheck is een extra datum voor studiekiezers die onder de uitzonderingsregel vallen. Zie uitleg bovenaan deze pagina

Houd alvast rekening in je agenda met deze data. Vanaf 15 januari 2019 begint de HvA met het per e-mail versturen van de uitnodigingen voor de studiekeuzecheck. In de e-mail vind je meer informatie over de studiekeuzecheck en hoe je je moet aanmelden voor een van de beschikbare data.  

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Studiekeuzecheck augustus: zomervakantie

Heb je je tussen 17 juli en 18 augustus aangemeld voor de laatste studiekeuzecheck op 22 augustus? Dan ontvang je maandag 19 augustus de uitnodiging met meer informatie over het programma en de voorbereiding. 

Heb je vragen over de studiekeuzecheck in augustus? Stuur dan een e-mail naar instroomfg@hva.nl. Je ontvangt vanaf 19 augustus antwoord.

Drie weken voor de door jou gekozen datum ontvang je een e-mail met het programma, informatie over de voorbereiding en andere praktische informatie over de studiekeuzecheck. 

Het programma duurt ongeveer 5 uur en bestaat uit:

 • Een hoorcollege van 50 minuten over de werking van spieren en gewrichten, waarin de literatuur die je hebt voorbereid wordt besproken.
 • Een schriftelijke kennistoets bestaande uit 30 meerkeuzevragen over spierfysiologie en gewrichtsleer. Voor de toets krijg je één uur de tijd (in deze tijd is rekening gehouden met deelnemers met dyslexie).
 • Een praktijkles van 100 minuten, over observatie van de voet en enkel. Je oefent met een medestudent in zowel de rol van patiënt, als die van fysiotherapeut. 
 • Afronding en beantwoorden van vragen: 30 minuten.

De kennistoets zal gaan over de stof uit het hoorcollege en de literatuur die je ter voorbereiding hebt bestudeerd. Zie het kopje Voorbereiding op de studiekeuzecheck voor meer informatie over de voorbereiding.

Tijdens de praktijkles bestudeer je de voet en de enkel. Je werkt samen met een medestudent en je krijgt zowel de rol van fysiotherapeut als van patiënt. De docenten observeren en beoordelen hoe je te werk gaat.

De voorbereiding bestaat uit twee delen: het maken en inleveren van de voorbereidende opdracht en het bestuderen van literatuur. Drie weken voor de door jou gekozen datum ontvang je een e-mail met het programma, informatie over de voorbereiding en andere praktische informatie over de studiekeuzecheck. 

1. Inleveren voorbereidende opdracht – één week voor het dagdeel op de opleiding  

Om deel te kunnen nemen aan het dagdeel op de opleiding dien je voor de aangegeven deadline de verplichte voorbereidende opdracht in te leveren. De deadline staat op de digitale leeromgeving Brightspace, waar je ook de voorbereidende opdracht vindt. Als je de opdracht niet inlevert of dit te laat doet, kun je niet deelnemen aan het dagdeel op de opleiding. 


2. Voorbereiding dag zelf: Literatuur

Ter voorbereiding op het hoorcollege, de kennistoets en de praktijkles bestudeer je een aantal teksten. Deze literatuur wordt ook in het eerste jaar van de opleiding behandeld. Mocht je Fysiotherapie aan de HvA komen studeren, dan heb je alvast wat voorwerk gedaan.

Je bent hier ongeveer 6 uur mee bezig. Begin hier dus op tijd mee!

Na deelname aan de studiekeuzecheck ontvang je binnen twee weken per e-mail een studiekeuzeadvies. Dit advies is gebaseerd op je resultaten van de kennistoets en de praktijkles. 

Je krijgt een positief advies als je voor beide onderdelen een voldoende haalt. Als je voor één of beide onderdelen onvoldoende haalt, krijg je een negatief advies om te starten met de opleiding.

Het studiekeuzeadvies is niet bindend, maar maakt het voor jou mogelijk om nog één keer te checken of je voor de juiste opleiding hebt gekozen. Heb je een negatief advies gekregen? Lees de tips die je van de opleiding ontvangt bij het advies zodat je een goede afweging kunt maken en/of je alsnog succesvol kunt starten met de opleiding.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 16 juli 2019