Hogeschool van Amsterdam

Inschrijven en studiekeuzecheck

Fysiotherapie

In verband met de maatregelen rondom het corona-virus is het voor de opleiding helaas niet meer mogelijk om het dagdeel van de studiekeuzecheck op onze locatie aan te bieden. De studiekeuzecheck is nog steeds een verplicht onderdeel van het inschrijfproces en daarom zal deze worden omgezet in een online studiekeuzecheck.

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie. Ben je al ingeschreven voor de opleiding en heb je je aangemeld voor de studiekeuzecheck? Houd dan ook je mail in de gaten. 

Schrijf je in op uiterlijk 1 juni 2020 voor studiejaar 2020-2021. Gebruik hiervoor het stappenplan. Een verplicht onderdeel van je inschrijving is de studiekeuzecheck. Op studiekeuzecheck vind je alle informatie over regels en uitzonderingen.

De studiekeuzecheck geeft je de kans om voor de start van je opleiding te checken of dit de opleiding is die het beste bij je past. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht. Zonder deelname kun je niet starten met de opleiding.

De studiekeuzecheck bestaat uit een dagdeel op de opleiding waar je een theorie- en een praktijkles volgt en een kennistoets maakt. Ter voorbereiding op de studiekeuzecheck bestudeer je thuis literatuur en maak je een voorbereidende opdracht. Deze opdracht lever je een week voor de studiekeuzecheck in.

Hoe meld ik me aan voor de studiekeuzecheck?
 

 • Schrijf je tussen 1 oktober 2019 en 1 mei 2020 in voor de opleiding in Studielink.
 • Je ontvangt vanaf half januari per e-mail een uitnodiging voor deelname aan de studiekeuzecheck. Deze e-mail bevat een link naar een korte vragenlijst en een datumprikker.
 • Meld je binnen vier weken na ontvangst van de uitnodiging aan voor de verplichte studiekeuzecheck. Zie het kopje Data studiekeuzecheck hieronder voor de data waarop de studiekeuzecheck wordt georganiseerd.
 • Ben je te laat met aanmelden voor de studiekeuzecheck? Dan wordt je inschrijfverzoek voor de opleiding afgewezen. Dit betekent dat je niet met de opleiding kunt starten. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt voor de studiekeuzecheck.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Er zijn drie data beschikbaar waarop je kunt deelnemen aan de studiekeuzecheck: 

 • Zaterdag 14 maart 2020
 • Zaterdag 6 juni 2020
 • Zaterdag 20 juni 2020

Houd alvast rekening in je agenda met deze data. Vanaf 15 januari 2020 begint de HvA met het per e-mail versturen van de uitnodigingen voor de studiekeuzecheck. In de e-mail vind je meer informatie over de studiekeuzecheck en hoe je je moet aanmelden voor een van de beschikbare data.  

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Drie weken voor de door jou gekozen datum ontvang je een e-mail met het programma, een link naar onze digitale leeromgeving en andere praktische informatie over de studiekeuzecheck. 

De studiekeuzecheck Fysiotherapie bestaat uit twee stappen:

 1. Inleveren verplichte voorbereidende opdracht (zie kopje 'voorbereiding') 
 2. Dagdeel op de opleiding

Het dagdeel op de opleiding duurt ongeveer 5 uur en bestaat uit:

 • Een hoorcollege van 50 minuten over de werking van spieren en gewrichten, waarin de literatuur die je hebt voorbereid wordt besproken.  
 • Een schriftelijke kennistoets bestaande uit 30 meerkeuzevragen over spierfysiologie en gewrichtsleer. Voor de toets krijg je één uur de tijd (in deze tijd is rekening gehouden met deelnemers met dyslexie).
 • Een praktijkles van 100 minuten, over observatie van de voet en enkel. Je oefent met een medestudent in zowel de rol van patiënt, als die van fysiotherapeut. 
 • Afronding en beantwoorden van vragen: 30 minuten.

De voorbereiding bestaat uit de verplichte voorbereidende opdracht en verschillende teksten die je bestudeert ter voorbereiding op het hoorcollege, de praktijkles en de kennistoets. 

Voorbereidende opdracht: verplicht inleveren

Fysiotherapie is een opleiding met veel geïnteresseerden. Om deze reden moet je voorafgaand aan de dag van jouw keuze verplicht een voorbereidende opdracht inleveren. Als je de opdracht niet inlevert of dit te laat doet, kun je niet deelnemen aan de studiekeuzecheck.

Het maken van de verplichte voorbereidende opdracht duurt ongeveer twee uur en deze moet je een week voor de door jou gekozen datum voor de studiekeuzecheck inleveren. Je hebt dus twee weken de tijd om de opdracht te maken. Wat de opdracht precies inhoudt en hoe je deze inlevert, staat uitgelegd op de digitale leeromgeving. In de e-mail die je drie weken voor de door jou gekozen datum van de studiekeuzecheck ontvangt, is een link naar deze omgeving te vinden.

Literatuur

Ter voorbereiding op het hoorcollege, de kennistoets en de praktijkles bestudeer je een aantal teksten. Deze literatuur wordt ook in het eerste jaar van de opleiding behandeld. Mocht je Fysiotherapie aan de HvA komen studeren, dan heb je alvast wat voorwerk gedaan.

Het bestuderen van de literatuur neemt ongeveer zes uur in beslag. Tip: begin op tijd!

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 30 maart 2020