Studieprogramma

De opleiding Forensisch Onderzoek duurt vier jaar. De jaren zijn verdeeld in vier blokken. Elk studieblok heeft een gevarieerd studieprogramma dat bestaat uit theoriecolleges, projecten, practica en zelfstudie.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Als forensisch onderzoeker ben je vaak de schakel tussen twee partijen - bijvoorbeeld tussen de recherche en wetenschappelijk onderzoekers - of je voert de regie over de plaats delict. Je moet onderzoekskwaliteiten hebben, je moet goed kunnen communiceren en je moet beschikken over managementvaardigheden. Tijdens de opleiding werk je veel samen en je moet daarbij openstaan voor de inbreng van anderen. Je leert de verantwoordelijkheid nemen voor het groepsproces en het groepsresultaat en ook feedback kunnen geven en ontvangen is belangrijk.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

Jaar 1 en 2

De eerste twee jaar leg je een brede basis met veel aandacht voor de praktijk. Je krijgt vakken als Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Forensische Opsporingsmethoden. Je leert werken met hypothesen, recht en rapportage en je doet onderzoeksvaardigheden op. Daarnaast ga je aan de slag met de theorie en praktijk van (natuurwetenschappelijke) onderzoekstechnieken, zoals DNA-onderzoek, natuurkundig onderzoek en onderzoek naar de chemische typering en vergelijking van diverse substanties. Naast de theoretische colleges werk je ook aan praktijkopdrachten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een reconstructie kunt doen om de oorzaak van schade te achterhalen of kruip je in een virtual reality setting in de de huid van een forensisch onderzoeker op een plaats delict.

Jaar 3 en 4

In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage. Je gaat dan bijvoorbeeld aan de slag met chemisch onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of je onderzoekt hoe verzekeraars fraude beter kunnen tegengaan. De tweede deel van het derde studiejaar besteed je aan een minor. Dit is samenhangend keuzeprogramma van een half jaar. Je kunt er voor kiezen om je minor binnen of buiten je opleiding te volgen. Je kunt ervoor kiezen om je minor binnen of buiten je opleiding te volgen. Forensisch Onderzoek heeft twee eigen minors: De minor 'Digitaal Forensisch Onderzoek – van bit tot bewijs' en de minor 'Forensic research Skills'.

In het laatste jaar pas je al je eerder opgedane forensische en natuurwetenschappelijke kennis en vaardigheden toe in een groot, multidisciplinair project. Je gaat met je team aan de slag op een grote plaats delict. De rest van het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je rondt de opleiding af met een onderzoek bij een organisatie of bedrijf zoals de forensische opsporing, het NFI, een verzekeringsmaatschappij of één van onze eigen afstudeerateliers.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 15 oktober 2021