Na je opleiding

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Forensisch Onderzoek en mag je de titel bachelor of science voeren. Je kunt dan direct aan de slag als forensisch onderzoeker of rechercheur in het werkveld. Of kies je ervoor om verder te studeren?

Na je opleiding kun je bij verschillende organisaties aan de slag als forensisch-technisch recherchekundige of forensisch analist/onderzoeker. Denk daarbij aan functies als:

  • forensisch-technisch rechercheur
  • forensisch analist
  • proces- of kwaliteitsmanager
  • adviseur forensisch onderzoek

Jouw werkterrein is bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut, maar ook politiekorpsen, forensische laboratoria, verzekeringsmaatschappijen (gericht op brandonderzoek) en advocatenkantoren kunnen jouw kennis en vaardigheden goed gebruiken.

Verder studeren

Wil je liever nog even verder studeren? Een hbo-bachelor biedt een goede basis om door te stromen naar een zogeheten master. De universiteiten geven bij hun opleidingen aan of je met jouw hbo-bachelor wordt toegelaten tot de master en of er aanvullende eisen gesteld worden.

Met je bachelordiploma Forensisch Onderzoek zijn er verschillende mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in het binnen of buitenland. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar een bachelor of master Biologie of Chemie. In het buitenland kun je kiezen voor diverse masters aan universiteiten in Engeland, en voor een master Forensic Science in Lausanne, Zwitserland (Franstalig). Bij doorstroom van een hbo-bachelor naar een wo-master is bijna altijd sprake van een doorstroom- en schakelprogramma. Meer informatie daarover vind je bij de betreffende universiteit.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 23 februari 2021