Hogeschool van Amsterdam

Beroepsmogelijkheden

Finance, Tax and Advice

Wie afstudeert als FTA-professional is vóór alles een adviseur. Bijvoorbeeld bij een fiscaal adviesbureau, (multinationale) bank, verzekeraar, pensioenfonds, accountantsbureau, belastingdienst of misschien wel bij jouw eigen onderneming.

Als adviseur doe je onderzoek bij de klant, analyseer je vanuit een helikopterview de situatie en breng je de kansen en risico’s in beeld. Je bedenkt duurzame maatwerkoplossingen, stelt die voor en helpt de klant om ze in de praktijk te brengen. Als professional blijf je jezelf ontwikkelen, volg je de markt op de voet en houd je je vakkennis actueel.

VAN BELEGGINGSADVISEUR TOT BEDRIJFSFISCALIST

De functie die je in de beroepspraktijk zal vervullen en de werkzaamheden die je zal uitvoeren, zijn natuurlijk afhankelijk van de richting die je gaat kiezen. Met Finance als specialisatie adviseer je bijvoorbeeld particuliere en zakelijke relaties, houd je je bezig met relatiebeheer of ben je verantwoordelijk voor de verkoop van financiële producten. Heb je tijdens je studie gekozen voor Tax dan help je klanten met aangiftes, geef je belastingadvies of ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld boekenonderzoek. 

De hechte relatie die de opleiding onderhoudt met o.a. ING, Rabobank, ABN AMRO, Belastingdienst, Price Waterhouse Cooper (PWC), Ernst & Young, Deloitte en Delta Lloyd bieden je niet alleen waardevolle ingangen voor praktijkopdrachten, stages en afstudeeropdrachten, maar ook voor traineeships en startersfuncties. 

De financiële wereld verandert sterk als gevolg van de internationalisering, nieuwe wetgeving en veiligheidseisen en technologische ontwikkelingen zoals de blockchaintechnologie. Dat betekent dat je als FTA-professional te maken krijgt met steeds complexere vraagstukken. Vraagstukken waarmee je samen met de klant en andere professionals in een multidisciplinair team aan de slag gaat. In 'co-creatie' en met een 'open mind' ga je dan op zoek gaat naar maatwerkoplossingen. In zo'n team zit bijvoorbeeld een accountant die zorgt voor vastlegging en verantwoording van de bedrijfsresultaten naar externe partijen. En wellicht ook een bedrijfseconoom die een belangrijke interne functie vervult door over interne bedrijfsprocessen en geld- en goederenstromen te waken. Als FTA’er heb je beide collega’s nodig om een beeld te krijgen van de situatie. Je onderscheidt je van hen door je analytisch vermogen en adviserende rol. Misschien wordt de ene keer je generalistische kijk gevraagd, terwijl een andere keer juist je fiscale of financiële deskundigheid gewenst is. Maar wat er ook van je gevraagd wordt, altijd staan het langetermijnbelang en de (toekomst)wensen van de klant staan voorop.

  • pensioenadviseur
  • beleggingsspecialist
  • financieel planner
  • hypotheekadviseur
  • compliance officer
  • belastingadviseur
  • bedrijfsfiscalist
  • belastingdienstmedewerker
  • douanemedewerker

In het +FinanceLab van de financiële opleidingen van de HvA werken bedrijven, studenten en docent-onderzoekers samen aan actuele vragen uit de beroepspraktijk. Daarnaast houdt het FinanceLab zich bezig met innovaties binnen het vakgebied Finance & Control. 

Naast afstudeerstages, voert het FinanceLab veel deelprojecten uit rond een aantal thema’s in het vakgebied Finance & Accounting. Het FinanceLab werkt  met gemiddeld 15 ondernemingen samen in projecten, waarbij je als student betrokken kunt zijn. Tijdens een project doe je meteen werkervaring op en je legt contacten met bedrijven. Bij het zoeken van een baan zijn deze contacten waardevol. Het lab staat onder leiding van het lectoraat Corporate Governance & Leadership.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 27 januari 2020